Djemtë e lindur shumë para kohe mund të plaken më shpejt, thotë studimi

schedule10:19 - 21 Maj, 2021

schedule 10:19 - 21 Maj, 2021

Djemtë që peshojnë më pak se 2 kg në lindje nuk plaken ashtu si bashkëmoshatarët e tyre me peshë normale, zbulon një studim afatgjatë.

Studiuesit kanadezë kanë ndjekur një grup të fëmijëve me peshë jashtëzakonisht të ulët dhe kolegët e tyre me peshë normale që nga viti 1977.

Kur pjesëmarrësit ishin në fillim të të 30-ave, studiuesit krahasuan gjenet e tyre.

Pas llogaritjes së çështjeve shëndetësore që mund të ndikojnë në rezultatet, studiuesit zbuluan se të paktën biologjikisht, djemtë e parakohshëm plaken më shpejt se dhe ishin pesë vjet më të vjetër se djemtë e lindur në të njëjtën kohë, pesha e të cilëve ishte normale. Ky ndryshim nuk u gjet tek vajzat.

“Edhe pse është e paqartë pse plakja e përshpejtuar biologjike është parë tek këta burrat, kjo sugjeron që ekspozimet para lindjes luajnë një rol të rëndësishëm në plakjen,” tha autori i parë i studimit Dr. Ryan Van Lieshout.

Van Lieshout është profesor i asociuar i psikiatrisë dhe neuroshkencave të sjelljes në Universitetin McMaster në Hamilton, Ontario. Ekipi i tij vuri në dukje se shkalla e plakjes mund të ndikohet nga streset biologjike në mitër dhe më pas në njësinë e kujdesit intensiv të porsalindur.

Van Lieshout tha se hulumtimi i mëparshëm zbuloi se djemtë e lindur më herët janë më të ndjeshëm ndaj streseve para lindjes sesa vajzat.

“Kjo sigurisht thekson nevojën për të monitoruar shëndetin e të mbijetuarve të parakohshëm gjatë gjithë jetës së tyre dhe duhet të bëhen më shumë kërkime,” tha ai në një njoftim për shtyp të universitetit. “Kjo gjithashtu thekson nevojën për të paralajmëruar burrat dhe për të promovuar plakjen e shëndetshme në mënyrë që ata të mund të zbusin në mënyrë proaktive këto rreziqe.”

Optimizimi i shëndetit gjatë moshës së rritur përfshin një dietë të ekuilibruar, shmangien e pirjes së duhanit, gjumit dhe ushtrimeve të duhura, menaxhimin e stresit, stimulimin mendor dhe zhvillimin e rrjeteve të forta sociale, tha Van Lieshout./abcnews.al