“Cila është broçkulla më e madhe që dëgjohet kohët e fundit”?

schedule20:18 - 14 Maj, 2019

schedule 20:18 - 14 Maj, 2019

Cila është broçkulla më e madhe që ju kanë dëgjuar veshët kohëve të fundit? Është kjo pyetje që shtron drejtuesi Mustafa Nano të martën e sotme në Provokacija. Dhe me këtë ai i referohet të gjithë atyre që akuzojnë ambasadorët apo partnerët e huaj si të korruptuar.

Konkretisht Nano flet për opozitën e cila pasi dogjit mandate dhe nuk gjeti përkrahjen e ndërkombëtarëve. Sipas tij opozita bëri një lëvizje absurde, të pakuptueshme, doli jashtë sistemit dhe prishi një rregull, të cilin nuk mund ta prishë askush, duke i bërë atentat sistemit.

Në këtë kontekst duke u ndjerë të braktisur, sipas Nanos, opozita akuzon ndërkombëtarët si të korruptuar, kur në të vërtetë e korruptuar është shoqëria shqiptare, e korruptuar është elita shqiptare dhe politika shqiptare.

Monologu i plotë i Mustafa Nanos

Cila është broçkulla më e madhe që ju kanë dëgjuar veshët kohëve të fundit? Nuk di të them për ju, por për mua broçkulla më e madhe është akuza që u bëhet ambasadorëve apo në përgjithësi partnerëve të huaj si të korruptuar. Dhe ata që e kanë nxjerrë nga goja qysh në krye të herës këtë broçkull, janë shumë kokëderra. Nuk heqin dorë së thëni e stërthëni të njëjtën gjë. Lind pyetja: Janë të sigurtë se po thonë një të vërtetë të madhe e të shenjtë, e jo një broçkull? Nuk besoj. Do të ishin të marrë po të ngatërronin broçkullën me të vërtetat e mëdha. Por nuk janë të marrë. Janë nervozë. Shumë nervozë. Kanë humbur qetësinë. Dhe kuptohet pse: Partnerët ndërkombëtarë janë rreshtuar en bloc me qeverinë.

Në fakt, është disi befasues, edhe bezdisës po të doni, fakti që të huajt, që të gjithë, janë rreshtuar me qeverinë dhe që opozita ka mbetur pa asnjë përkrahje. Por kjo e ka një shpjegim. Dhe ky shpjegim është shumë i thjeshtë. Me vendimin për djegien e mandateve, opozita bëri një lëvizje absurde, të pakuptueshme. Doli jashtë sistemit. Thënë me fjalë të tjera, prishi një rregull, të cilin nuk mund ta prishë askush. Dhe në fakt, askush nuk ka guxuar ta prishë. Ka patur bojkotime të parlamentit në vende të ndryshme të botës, në vende politikisht të prapambetura kuptohet, dhe këto janë veprime që e lëndojnë apo e dëmtojnë sistemin, por djegie të mandateve nuk ka patur. Nuk dimë që dikush apo disa, diku, dikur, ta kenë çuar në mendje këtë lëvizje. Të parët jemi ne shqiptarët. Dhe ata që e bënë kujtuan se me këtë kishin gjetur një deus ex machina. Menduan se pas kësaj partnerët perëndimorë do ta shihnin veten ngushtë. Mirëpo, nuk ndodhi kështu. Sepse, përsëris, djegia e mandateve është një atentat kundër sistemit. Dhe në këto rrethana, ata që e morën këtë vendim kanë kuptuar se e kanë ngushtuar në maximum fushën e lojës për veten. E kanë lënë veten pa asnjë opcion, nëse nuk quajmë opcion ultimatimun që dëgjohet. Ndihen si të braktisur. Të mbaruar. Dhe si një mënyrë për të nxjerrë dufin është akuza që bëjnë: Ndërkombëtarët janë të korruptuar.

Shikoni, nuk më shkon mendja të marr në mbrojtje ndërkombëtarët. Nuk dua të them se ata janë të pakorruptuar, e aq më pak të pakorruptueshëm. Jo, këtë nuk e di. Dhe as që më intereson ta di. Sepse kjo nuk është puna ime. Nuk është puna jonë. Puna jonë janë punët e këtushme. Dhe kur vjen puna te puna jonë, që janë punët e këtushme, një gjë mund ta themi me siguri: Është shoqëria shqiptare që është e korrruptuar. Totalisht e korruptuar. Është elita shqiptare që është e korruptuar. Totalisht e korruptuar. Politika shqiptare është edhe më e korruptuar. Dhe më shkon mendja se ata që e kanë në majë të gjuhës këtë akuzë janë edhe më të korruptuar akoma. Ndryshe, nuk e shpjegoj dot këtë fiksim të tyrin pas një broçkulle të këtillë. /abcnews.al