Çështja do zgjidhet me presidentin Begaj? Dendias: Marrëveshjen Shqiptaro-Greke për detin, sa më shpejtë në Hagë

schedule23:08 - 18 Qershor, 2022

schedule 23:08 - 18 Qershor, 2022

Ministri i Jashtëm Grek, Nikos Dendias është kthyer edhe një herë tek çështja e detit me Shqipërinë.

Νë një intervistë për gazetën “Naftemporiki” Dendias u pyet nëse pas zgjedhjes së presidentit të ri shqiptari, do të mund të ketë zhvillime të shpejta sa i përket nënshkrimit të marrëveshjes së përbashkët për përcaktimin e ZEE-së me Shqipërinë në gjykatën e Hagës ai është përgjigjur:

“Siç dihet , tashmë ka një marrëveshje politike midis Greqisë dhe Shqipërisë për referimin e çështjes së kufirit të ZEE-së mes dy vendeve në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, e cila u arrit gjatë vizitës sime në Tiranë në tetor 2020” .

“Rol kyç në arritjen e kësaj marrëveshje ka luajtur edhe kryeministri, zoti Rama ka thënë Dhendias” –duke shtuar se dorëzimi i marrëveshjes së përbashkët , është pjesë juridiko-teknike e kësaj marrëveshjeje politike dhe “hartimi i saj i është besuar shërbimeve kompetente të dy vendeve që janë në komunikim të drejtpërdrejtë”.

“Gjatë vizitës sime të fundit në Tiranë, rreth tre javë më parë, diskutuam me palën shqiptare mundësitë dhe mënyrat për të nxitur këtë proces. Synimi është që të jemi në gjendje të paraqesim këtë marrëveshje të përbashkët në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që të mbyllet një çështje që mbahet pezull për kaq vite , por edhe për të dhënë një shembull të qartë për të gjitha vendet e rajonit në tërësi se si zgjidhen mosmarrëveshjet ndërmjet shteteve në bazë të së Drejtës Ndërkombëtare dhe në veçanti të së Drejtës së Detit”.

INTERVISTA:

Ministër, Greqia po luan një rol shumë të rëndësishëm në Evropën Juglindore, siç tregoi turneu juaj i fundit në Ballkan, në kuadër të Samitit të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore. Sa mund të kontribuojë vendi ynë në anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE?

 

 

Dendias: Greqia është një vend me peshë specifike të rritur Evropën Juglindore. Ne jemi shteti më i vjetër anëtar i BE-së në rajon. Demokracia më e pjekur dhe ekonomia më e zhvilluar e rajonit. Ne ndjejmë borxhin historik për të ndihmuar Ballkanin Perëndimor të ecë në rrugën e reformave dhe zhvillimit ekonomik, në rrugën drejt BE-së. Sepse kjo është rruga që kanë zgjedhur vetë njerëzit e rajonit, stabiliteti dhe prosperiteti, sepse kjo dikton, në analizë të fundit, interesi i rajonit, interesi i Evropës, interesi i Greqisë. Për të integruar rajonin në familjen evropiane, për të përqafuar vlerat evropiane, për të lënë pas nacionalizmat ballkanikë, për t’u kthyer shpinën faktorëve të prapambetjes, që përpiqen të ushtrojnë ndikim. Kjo është, në fund të fundit, arsyeja pse ne ishim pionierë në formulimin e politikës evropiane për Ballkanin Perëndimor, me miratimin e “Axhendës së Selanikut” gjatë Presidencës greke, në vitin 2003. Kjo është arsyeja pse ne vazhduam të luanim rol udhëheqës për integrimi evropian i Ballkanit Perëndimor, edhe në një kohë kur politika e zgjerimit nuk ishte, për ta thënë troç, tema më popullore e diskutimit brenda BE-së. Dhe kjo është arsyeja pse ne ende po punojmë fort për të arritur këtë qëllim, duke mbështetur menjëherë fillimi i negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Dhe më duhet të them se ky qëndrim konsistent dhe roli i Greqisë njihet nga të gjithë në rajon. Ajo njihet edhe nga partnerët tanë në BE, siç tregohet nga pjesëmarrja e Presidentit të Këshillit Evropian dhe kancelares gjermane në samitin e Selanikut.

Së fundmi keni vizituar Shqipërinë. Pas zgjedhjes së presidentit të ri në vend, a do të mund të vijojmë me nënshkrimin e marrëveshjes së përbashkët për përcaktimin e ZEE-së me Shqipërinë për referimin e mosmarrëveshjes tonë në Hagë?

Dendias: Z. Psylos, siç e dini, tashmë ka një marrëveshje politike midis Greqisë dhe Shqipërisë për të referuar çështjen e delimitimit të ZEE-së mes dy vendeve në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë, e cila u arrit gjatë vizitës sime në Tiranë. Në tetor 2020. Kryeministri Rama luajti një rol kyç në arritjen e kësaj marrëveshjeje nga pala shqiptare e dy vendeve që janë në komunikim të drejtpërdrejtë. Gjatë vizitës sime të fundit në Tiranë, rreth tre javë më parë, diskutuam me palën shqiptare mundësitë dhe mënyrat për të nxitur këtë proces. Synimi është që të jetë në gjendje të paraqesë bashkë-detyruesit në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që të mbyllet një bllokim njëvjeçar dhe në të njëjtën kohë të jepet një shembull i qartë për të gjitha vendet e rajonit më të gjerë në si të zgjidhen mosmarrëveshjet ndërmjet shteteve në bazë të së drejtës ndërkombëtare dhe në veçanti të ligjit të detit.