Bushati në “Opinion”: Ramë dakord vetëm për parimet, do ulen ekspertët

schedule13:26 - 31 Janar, 2018

schedule 13:26 - 31 Janar, 2018

Ka apo nuk ka në marrëveshje për kufirin detar midis Greqisë dhe Shqipërisë?
Pas takimeve që ministrat e Jashtëm të dy shteteve zhvilluan, Greqia e ka përgjigjen e saj, madje edhe me shifra konkrete.

Gazetari: Për kufirin detar?
Nikos Kotzias: “Kemi rënë dakord”.
Gazetari: Kur thoni që keni rënë dakord nënkuptoni që hapësira jonë detare zgjerohet në 12 milje sepse zoti Bushati ka hedhur akuza ndaj paraardhësve të tij?
Nikos Kotzias: “Zonën Ekskluzive Ekonomike mund ta shpallësh, kur tjetri ka pranuar se ke të drejtën e 12 miljeve”.
Gazetari: Domethënë e kanë pranuar këtë?
Nikos Kotzias: “Po. Bëhet fjalë për zonën bregdetare kombëtare”.

Një ditë më pas intervistohet ministri për Europën dhe Punët e Jashtme të Shqipërisë, Ditmir Bushati, nga gazetari Blendi Fevziu në emisionin Opinion në televizionin Klan.
Ndryshe nga homologu grek, ministri Bushati nuk është aq i drejtëpërdrejtë në përgjigje.

Ditmir Bushati: “Në bisedën në princip që kemi rënë dakord me palën greke për këtë çështje, mund t’iu them që rezultati për palënm shqiptare është një rezultat disa herë më i mirë se i 2009-s. Është në respekt të plotë me vendimmarrjen e Gjykatës Kushtetuese dhe me të drejtën ndërkombëtare. marrëveshja që ne synojmë të arrijmë me palën greke sot do të bëhet mbi bazën e parimit të barazlargësisë, por e axhustuar në përputhje me gjeografinë dhe në përputhje me karakteristikat që kanë dy vendet. Unë po ju them dhe njëherë qartë dhe shkoqur. Ne kemi diskutuar në parim mbi linjat e kuqe mes të cilave dhe përtej të cilave ne nuk dalim dot. Do të ulen ekspertët në tavolinë sepse ekspertët nuk janë ulur në tavolinë dhe do të finalizojnë marrëveshjen”.

Asnjë shifër nuk artikulohet nga ministri Bushati, por njëkohësisht as nuk kundërshtohet se një marrëveshje për kufirin detar do të jetë gati në gjatë muajt në vijim. Një gjë është e sigurtë sipas tij, se janë ekspertët ata që do të vendosin për kufijtë.

Ditmir Bushati: “Do të ulen ekspertët në tavolinë sepse ekspertët nuk janë ulur në tavolinë dhe do të finalizojnë marrëveshjen”.

Një tjetër pikë e ndjeshme është çështja çame. Ministri i jashtëm i Greqisë tha se nuk është diskutuar me palën shqiptare.

Gazetari: Çështjen e çamëve e diskutuat?
Nikos Kotzias: “Jo. Pala shqiptare e ngre, pala greke thotë nuk e diskuton dhe mbyllet këtu. Mendoj se pala shqiptare do dëshirojë të bëjë propozime për disa parime të përgjithshme të të drejtave të njeriut”.

Ndërsa, Ministri për Europën dhe Punët e Jashtme shqiptar, Ditmir Bushati, nuk i referohet drejtpërdrejtë takimit të fundit, kur siguron se është diskutuar apo do të vazhdojë të dikutohet me qeverinë greke.

Ditmir Bushati: “Nga 2013-a e deri më sot që flasim, çështja çame ka qenë pjesë e çdo diskutimi të çdo qeveritari të lartë shqiptar me qeverinë greke. Pala grake ka një shqetësim të madh përsa I përket mundësisë që kjo çështje do të pasojë me pretendime territoriale”.

Ndonëse nuk ishte i ftuar në emisionion opinion, kryeministri Edi Rama ka qenë aktiv në rrjetet sociale duke i dhënë përgjigje komentuesëve që ndiqnin intervistën e Ministrit Bushati. Ai ka sqaruar se çështjet e vjetra u hapën jo për të bërë një tjetër marrëveshje të dëmshme për Shqipërinë, po për një marrëveshje të re, që i jep Shqipërisë atë që i takon! As më shumë, as më pak. Sipas kreut të qeverisë në fund, të vërtetën do ta thonë kartat e shkruara e të nënshkruara dhe pastaj deti do të marrë puplat e rëna të kakaritësve shurdhues të katundit politik e mediatik./abcnews.al