Borchardt: Në Shqipëri sulmohet kush vendos fakte kundër mitit

schedule18:15 / 17/05/2019

Në Shqipëri sulmohet kush vendos fakte kundër mitit. Kështu e komenton Ambasadori i OSBE-së Bernd Borchardt shënimin “turp për ju”, në rezidencën e tij në Tiranë.

I erdhën në derë të shtëpisë për t’i lënë një mesazh. Komentin e tij Ambasadori i OSBE-së Bernd Borchardt vendosi ta bëjë në konferencën ndërkombëtare shkencore “Fytyra e armikut të popullit gjatë diktaturës së proletariatit në Shqipëri, 1944-1990”. Për të nuk janë shkëputur lidhjet e të kaluarës totalitare.

 “Po në Shqipëri – sa të gjata janë hijet e së kaluarës totalitare këtu? Sa më shumë nxehet debati, aq më shumë dëgjojmë anatemime në grup të atyre që mendojnë ndryshe. Nuk dëgjojmë argumente kundër pikëpamjeve të tyre. Flitet dhe shkruhet për të zhbërë karaktere – dhe jo për fakte apo argumente logjike kundër qëndrimit që ata përfaqësojnë. Refuzohet dialogu me kundërshtarin politik. Sulmohen ata që përpiqen të vendosin faktet kundër mitit”.

Thotë se e dëgjon shpesh nga politikanët akuzat si armik i popullit  një tjetër shembull i hijeve të zgjatura të diktaturës- tha ambasadori Borchard.

“Pra, hijet janë të gjata. Tepër aktorë politikë kryesorë, herët a vonë, përfundojnë duke akuzuar njëri-tjetrin me metaforat dhe retorikën karakteristike për mënyrën sesi metoda e “armikut të popullit” e kupton politikën dhe jetën publike”.

Kjo vazhdon ta dëmtojë shoqërinë edhe sot  shumë kohë pasi regjimi politik diktatorial vrastar ka dhënë shpirt thotë ambasadori i OSBE-së dhe këtë e sheh tek mbajtja gjallë e perceptimit se një person i vetëm mishëron kombin dhe ka pushtetin të përcaktojë dhe ndëshkojë armiqtë në emër të një nocioni të fabrikuar të moralit, që gjoja rrjedh nga masat. /ABC News Albania 24/7

schedule18:15 / 17/05/2019