Arsyeja pse ju duhet t’u lexoni përralla fëmijëve

schedule19:27 - 12 Prill, 2021

schedule 19:27 - 12 Prill, 2021

Përrallat jo vetëm që u ofrojnë fëmijëve argëtim, por gjithashtu u sjellin dobi atyre në fusha shumë më thelbësore.

Shihni përfitimet kryesore që ata marrin prej tyre:

  • Imagjinata e tyre është e kultivuar. Ata i dëgjojnë të gjitha këto histori që lexoni, u bëjnë përshtypje dhe përpiqen të bëjnë një pamje të asaj që po përshkruani. Kjo është e mundur vetëm me ndihmën e imagjinatës.
  • Ata identifikohen me heronjtë, të cilët veprojnë si model për fëmijët. Sigurisht jo për superfuqitë që ata mund të zotërojnë, por për aftësitë e tyre më tokësore.
  • Ashtu si bëjnë heronjtë përrallë, fëmijët mësohen të luftojnë dhe të pretendojnë deri në fund gjithçka që duan të fitojnë ose pushtojnë. Në thelb ata mësojnë të kërkojnë zgjidhje alternative për problemet e tyre.
  • Në përralla, e mira mund të fitojë, por fëmijët e kuptojnë se për ta bërë atë, duhet të punosh shumë. Asgjë nuk pushtohet lehtë në jetë!
  • Ata dinë për herë të parë virtyte të tilla si trimëria, vendosmëria, vetëmohimi dhe shumë më tepër, të cilat ëndërrojnë t’i fitojnë kur të rriten.
  • Leximi i shpeshtë i përrallave gjithashtu rrit shanset për të dashur libra jashtëshkollorë në planin afatgjatë. Në të njëjtën kohë, ata mësojnë fjalë të reja dhe gradualisht pasurojnë fjalorin e tyre./abcnews.al