AKU mbyll restorantin pa kushte higjieno-sanitare dhe me produkte të skaduara

schedule12:05 - 29 Qershor, 2019

schedule 12:05 - 29 Qershor, 2019

Të paktën 1 restorant është mbyllur nga Autoriteti Kombëtar Ushqimor në plazhin e Golemit në Kavajë për shkak të mungesës së higjenës dhe të përdorimit të produkteve të skaduara. Ndërsa një tjetër restorant është gjobitur për mosimplementimin e planit të vekontrollit.
Gjobë ka marrë dhe një market në Tiranë, pasi gjatë kontrollit u konstatua se ky aktivitet ushtronte  veprimtarinë pa u pajisur me licensën përkatëse, Tregtim produktesh ushqimore”.
Lidhur me këto shkelje, Autoriteti Kombëtar Ushqimor ka marrë masa për secilin subjekt.

Njoftimi i AKU

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, në vijim të kontrolleve rigoroze në të gjitha subjektet që janë më të frekuentuara gjatë gjithë sezonit sezonit turistik, me qëllim garantimin e sigurisë ushqimore, parandalimin e çdo praktike mashtruese dhe abuzive në dëm të konsumatorëve, ka kryer kontrolle zyrtare në tre subjekte, në Golem dhe Tiranë, nga të cilat ka rezultuar se:

Nga kontrolli i ushtruar në subjektin “Market” me aktivitet  “Tregtim produktesh ushqimore” Tiranë, u konstatua se subjekti ushtronte veprimtarinë pa u pajisur me licensën përkatëse “Shitje me shumicë e produkteve me origjinë shtazore për njerëz” (kategoria II.1.B).

Për shkeljen e konstatuar, AKU mori masën e mëposhtme:

“Gjobë” me vlerën totale 2,000,000 lekë për ushtrim të aktivitetit duke mos disponuar liçensën përkatëse.

Nga kontrolli i ushtruar në subjektin “A.H.” me aktivitet “Restorant”  Golem, u konstatua se subjekti ushton aktivitetin në kushte të papërshtatme higjeno-sanitare (në kuzhinë kishte prezencë të sendeve të tepërta dhe pajisje të amortizuara me prani të ndryshkut, muret kishin prezencë lagështire dhe kishte prani të insekteve). Në momentin e kontrollit në subjekt u konstuan produkte me afat të kaluar përdorimi (niseshte, bukë e bluar për gatim). Gjithashtu, subjekti nuk implementonte sistemin e vetëkontrolli (HACCP).

Për shkeljet e konstatuara, AKU mori masat e mëposhtme:

“Gjobë” me vlerën totale 500,000 lekë për mungesë të kushteve higjeno-sanitare,

“Gjobë” me vlerën totale 300,000 lekë për hedhjen në treg të produkteve me afat të kaluar përdorimi,

“Gjobë” me vlerën totale 100,000 lekë për mosimplementimin e planit të vekontrollit (HACCP),

“Bllokimi i aktivitetit” dhe “Bllokimi i produkteve” të pasigurta për konsum, me qëllim asgjësimin e tyre.

Nga kontrolli i ushtruar në subjektin “I.H.G.” me aktivitet “Restorant (produkte mixe)” Tiranë, u konstatua se subjekti nuk implementonte sistemin e vetëkontrollit (HACCP).

Për shkeljen e konstatuar AKU mori masën e mëposhtme:

“Gjobë” me vlerën totale 100,000 lekë për mungesë të implementimit të planit të vetëkontrollit (HACCP).

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit do të vijojë kontrollet rigoroze për të garantuar zbatimin e ligjit në të gjithë zinxhirin ushqimor dhe ofrimin e produkteve ushqimore të sigurta për të gjithë konsumatorët, me qëllim garantimin e një sezoni turistik veror të shëndetshëm. /ABC News Albania 24/7

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!