A janë gjenet fajtorë që shumë njerëz janë përtacë?

schedule07:35 - 14 Qershor, 2021

schedule 07:35 - 14 Qershor, 2021

Aktiviteti i rregullt fizik është një pjesë e rëndësishme e një jetese të shëndetshme. Sidoqoftë, shumica e të rriturve amerikanë janë dembelë, gjë që çon në një sërë çështjesh shëndetësore si mbipesha, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri.

Sipas qeverisë amerikane, kostot e shoqëruara me pasivitet fizik arrijnë në 138 miliardë dollarë dhe përfaqësojnë më shumë se 11% të shpenzimeve totale të kujdesit shëndetësor.

Përveç përfitimeve ekonomike të një shoqërie më fizikisht aktive, një kuptim më i mirë i profilit gjenetik mund të ndihmojë punonjësit e shëndetit publik të shohin ndryshe pasivitetin fizik dhe përtacinë.

Në këtë kontekst, një studiues nga Universiteti i Misurit ka identifikuar një gjen specifik të lidhur me pasivitetin fizik te minjtë që mund të shoqërohet me stilin e jetës së ulur dhe njerëzit.

Frank Booth, një profesor në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare të Universitetit të Misurit, mori 80 minj dhe 80 femra minj dhe i vendosi në një mjedis rrotash rrotullues me të cilin ata mund të përdornin për të luajtur.

Pastaj ai i ndau minjtë bazuar në performancën e tyre, në dembelë dhe aktivë. Në të parën u zbulua se gjeni i frenuesit të proteinës kinase α ishte pothuajse mungon, domethënë shprehja e tij nuk ishte shumë e fortë.

“Ajo që e bën terapinë e gjeneve të vështirë është se shumica e sëmundjeve kronike nuk shkaktohen nga një gjen i vetëm”, ​​thotë Booth. “Për shembull, ka më shumë se 150 variante gjenetike të përfshira në diabetin e tipit 2. Megjithatë, ky studim hap rrugën për kërkime në të ardhmen për të identifikuar gjenet e tjera që mund të përfshihen në pasivitet dhe përtaci edhe tek njerëzit./abcnews.al