Në këtë mënyrë akullorja nuk do të shkrihet as në nxehtësi

schedule08:05 - 15 Korrik, 2021

schedule 08:05 - 15 Korrik, 2021

Akullorja që shkrihet dhe pikon nga kaushi dhe mbi dorën tonë së shpejti mund të jetë një gjë e së kaluarës. Studiuesit japonezë kanë gjetur, rastësisht, se si të bëjmë një akullore që nuk shkrihet nën diellin e verës dhe lajmi sigurisht që na bën të gjithëve të lumtur.

Ndërsa shkencëtarët britanikë kanë izoluar në të kaluarën e afërt një proteinë në akullore për të ngadalësuar shpejtësinë me të cilën shkrihet, Japonezët kanë bërë shumë hapa përpara. Shkencëtarët në Qendrën Japoneze të Kërkimit për Zhvillimin e Bioteknologjisë në Kanazawa eksperimentuan me polifenole, një ekstrakt i lëngshëm i luleshtrydheve dhe i kërkuan një shefe gatimi të bënte një ëmbëlsirë që do të përdorte. Sidoqoftë, kur shefi i ëmbëlsirave filloi të bënte tortën, ai u ankua se kremja që ata po përdornin “ngurtësohej menjëherë” kur polifenolishtuar në përzierje. Në atë moment, shkencëtarët e dinin se kishin gjetur diçka.

Lëngu i polifenolit ka veti që e bëjnë të vështirë ndarjen e ujit dhe vajit, kështu që një akullore që përmban atë do të jetë në gjendje të ruajë formën e saj origjinale për më shumë se zakonisht dhe të jetë e vështirë të shkrihet“, i tha ai Asahi Shimbun gazetës nga Tomihisa Ota, një profesor në Universitetin Kanazawa, i cili zhvilloi akulloren inovative.

Pas tërmetit katastrofik Tōhoku në 2011 dhe tsunamit që pasoi, më i madhi i regjistruar ndonjëherë në Japoni – vendi vuajti vërtet. Shumë jetë humbën, fshatrat u zhdukën dhe pa dyshim që u prekën toka dhe të korrat si ajo e luleshtrydhes. Fermerët nuk mund të shesin luleshtrydhet e dëmtuara. Qendra Kërkimore Japoneze për Zhvillimin e Bioteknologjisë me qendër në Kanazawa donte të ndihmonte këta fermerë dhe doli me idenë e krijimit të ëmbëlsirës me ekstraktin e luleshtrydhes.

Për të provuar strukturën e akullores së re, një gazetar japonez e la akulloren në 28 gradë Celsius për pesë minuta dhe akullorja jo vetëm që mbajti formën e saj origjinale, por ishte akoma e freskët kur hahej, ndërsa të tjerët pretenduan se akullorja kishte e njëjta sjellje për më shumë se tre orë. Aktualisht, qendra kërkimore prodhon dhe shet produkte akullorësh vetëm në Japoni me një çmim prej 500 jen, ose rreth 4.50 dollarë dollarë amerikanë./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!