Qumështi është një burim i rëndësishëm dhe më i mirë i kalciumit për trupin kundër osteoporozës ndërsa ul rrezikun e kancerit dhe qetëson nervat.
Është thelbësore për fëmijët dhe të rriturit ndërsa një filxhan qumësht i skremuar siguron 306mg kalcium, ka shumë pak kalori dhe është i pasur me vitamina dhe lëndë ushqyese të tilla si vitamina D, e cila rrit thithjen e kalciumit nga trupi.
Por përveç kalciumit që i jep trupit, hulumtimet tregojnë se ka edhe një përfitim tjetër të konsumit të qumështit dhe konsumimit të produkteve të qumështit në tërësi. Sipas studimit, konsumi i produkteve të qumështit me pak yndyrë dhe kosit u shoqërua me një rrezik të zvogëluar të presionit të lartë të gjakut. Përveç kësaj, një studim i mëvonshëm tregoi një lidhje të dobishme midis konsumit të qumështit në përgjithësi dhe qumështit me pak yndyrë me shfaqjen e hipertensionit në parandalimin e hipertensionit. Sipas hulumtimit, ka një efekt shtesë dhe është i dobishëm për presionin e atyre që konsumojnë produkte qumështi në përgjithësi./abcnews.al

