Ushqimet që nuk duhet të hash kur je shtatzënë

schedule11:30 - 9 Korrik, 2020

schedule 11:30 - 9 Korrik, 2020

Ka disa ushqime që nuk duhet t’i hani kur jeni shtatzënë, pasi ato mund t’ju sëmurin ose mund të dëmtojnë fëmijën tuaj. Por në të gjitha rastet rekomandohen ushqime të freskëta dhe të gatuara.

Më poshtë, ju sjellim një listë se çfarë llojesh duhet të shmangin nënat e reja.

1)Disa lloje djathi

Mos hani djathë të butë të pjekur me myk apo djath dhie dhe të tjerët të ngjashëm. Ju gjithashtu duhet të shmangni djathrat e butë me perime blu të tilla si blu danez ose gorgonzola. Këto janë bërë me myk dhe ato mund të përmbajnë listeria, një lloj bakterie që mund të dëmtojë fëmijën tuaj të palindur.

Ju mund të hani djathra të fortë, edhe nëse ato janë bërë me qumësht të pa pastruar. Djathrat e ngurtë nuk përmbajnë aq ujë sa djathrat e butë, kështu që bakteret kanë më pak të ngjarë të rriten në to. Shumë lloje të tjera të djathit janë në rregull për tu ngrënë, por sigurohuni që ato janë prodhuar nga qumështi i pasterizuar. Ato përfshijnë gjizë, mocarela, djath krem dhe djathë të përpunuar.

2)Vezë të paziera ose të gatuara pjesërisht

Sigurohuni që vezët të jenë gatuar plotësisht derisa të bardhat dhe të verdhat e vezës të jenë të ngurta. Kjo parandalon rrezikun e helmimit nga ushqimi me salmonelë. Mos hani ushqime që përmbajnë vezë të pagatuara mirë, të tilla si majonezë shtëpi. Gjithashtu, mos përdorni vezë të plasaritura.

3)Mish i papjekur ose shumë i pjekur

Bëni kujdes të veçantë me mishin e shpendëve, derrin, salcicet dhe mishin e grirë. Nëse jeni shtatzënë, infeksioni mund të dëmtojë fëmijën tuaj dhe mund të keni shumë rreziqe.

Lani të gjitha sipërfaqet dhe veglat tërësisht kur të përgatitni mishin e papjekur. Gjithashtu e rëndësishme është të mbani mend që të lani dhe thani duart pasi prekni ose gatuani mishin e papjekur.

4) Disa lloje peshqish

Peshku përmban proteina gjithashtu dhe acide yndyrore thelbësore omega-3 kështu që rekomandohet në shtatëzani. Por ju duhet të zgjidhni peshk me nivele të ulët të merkurit. Zgjidhni t’i konsumoni jo më shumë se një herë në dy javë.

5)Kikirikë

Nëse dëshironi të hani kikirikë ose ushqim që përmban kikirikë (siç është gjalpi i kikirikut) gjatë shtatëzanisë, mund të zgjidhni ta bëni atë si pjesë të një diete të ekuilibruar të shëndetshme, përveç nëse jeni alergjik ndaj tyre. Por konsumimi i tepërt nuk rekomandohet, pasi kjo mund të shkaktojë alergji.

6)Alkooli

Alkooli mund të dëmtojë fëmijën tuaj të palindur, gjithashtu shkakton probleme të tjera gjatë dhënies me gji.

7)Kafeina

Nivele të larta të kafeinës mund të rrisin rrezikun e abortit dhe përjetimin e një lindjeje të vështirë. Kafeina natyrisht gjendet në shumë ushqime, të tilla si kafe, çaj dhe çokollatë, dhe shtohet në disa pije joalkoolike dhe pije energjike.

8)Pije energjike

Pijet energjike nuk rekomandohen gjatë shtatëzënisë pasi ato mund të përmbajnë nivele të larta të kafeinës, dhe përbërës të tjerë që nuk rekomandohen për gratë shtatzëna./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!