Ushqimet e shpejta dhe me shumë sheqer mund të shkaktojnë kancerin.
Janë disa ushqime që shkaktojnë kancer dhe që duhet të bëjmë kujdes në konsumimin e tyre.
1.Pijet me gaz– Ndër pijet më me rrezikshmëri jo vetëm pse përmban shumë sheqer por sepse këto pije përmbajnë pigmente artificiale të ngjyrës karamel.
2.Mishi i kuq në zgarë– Gatimi i mishit të kuq në zgarë rrezikon ta shkaktojë kancer nga temperaturat shumë të larta që duhet për të gatuar mishin.
3.Kokoshkat e gatuara në mikrovalë – Gjalpi që i hedhim kokoshkave gjatë momentin që i janë në mikrovalë dhe toksinat gjatë gatimit janë të dëmshme gjatë përdorimit.
4.Ushqimet e konservuara, sidomos domatet – Kanaçet që përdoren për ushqim të konservuar përmbajnë kimikatin BPA. Domatet janë shumë të shëndetshme por paketimi i humbet vlerat ushqimore të tyre.
5.Vajra vegjetalë– Vaji nga perimet nuk është i bërë i gjithi në mënyrë natyrale por përmban disa procese kimike që përzihen në të.
6.Salmoni i kultivuar – Salmoni është njëri ndër ushqimet me më shumë proteinë. Salmoni i kultivuar në ferma nuk është zhvilluar në mënyrë natyrale por është i ushqyer me kimikate, pesticide dhe antibiotikë të ndryshëm.
7.Sheqeri diabetik –Sheqeri idabetik është i përbërë nga disa kimikate dhe përsa i përket sigurisë së përdorimit të tij nuk ka shumë të dhëna.
8.Mielli i bardhë – Procesi i rafinimit të miellit humb shumë vlera ushqyese.
9.Frutat jo organike – Frutat janë shumë të shëndetshme por pesticidet në to ndikojnë në mënyrë negative.
10.Mishi i përpunuar – Procesi i përpunimit të mishit duke vendosur shumë kripë dhe kemikate shkakton rrezik të madh.
11.Patatina– Kripa dhe ngjyra artificiale janë të rrezikshme për organizmin.
12.Ushqime të përpunuara– Këto ushqime janë të përpunuara që t’u rezistojnë dëmeve dhe rreziqeve të jashtme.
13.Alkooli – Për alkoolin ka informacione të mjaftueshme prandaj duhet që të pini sa më pak alkool.
14.Sheqeri i përpunuar – Kanceri shfaqet më shumë aty ka ka më shumë sheqer kështu që qëndroni larg gjërave të ëmbla.
15.Gjalpi– Është konsideruar si i shëndetshëm por përbërja e tij nga vaji i perimeve vegjetale vërteton të kundërtën.
16.Ushqimi dietike– Ushqimi dietal përmban sheqerna artificiale që të zëvendësojnë dhjamin e humbur gjatë dietës.
17.Sufllaqet– Ndër ushqimet më të preferuara por që përmbajnë shumë kripë dhe vaj që është rrezik i madh ndaj kancerit./abcnews.al