Disa ushqime që ne i konsumojmë çdo ditë rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit, sipas hulumtimeve.
Më shumë se 160,000 njerëz vdesin çdo vit nga sëmundjet e zemrës dhe ka faktorë të ndryshëm rreziku që mund të rrisin shanset për t’u prekur nga kjo sëmundje.
Ashtu si me çdo problem shëndetësor, stili i jetesës luan një rol të rëndësishëm dhe sipas një publikimi të Express, mosngrënia e një ushqimi të caktuar mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës si dhe hipertensionit.
Kripa rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës
Theksohet se ushqimi popullor që mund të rrisë rrezikun e hipertensionit dhe sëmundjeve të zemrës është kripa.
Në detaje, sipas një publikimi nga organizata jofitimprurëse British Heart Foundation, një studim ekzaminoi më shumë se 4000 njerëz, duke vlerësuar lidhjen midis kripës dhe shëndetit të zemrës.
Studiuesit zbuluan se njerëzit që konsumonin më shumë se 13.7 gram kripë në baza ditore kishin dy herë më shumë rrezik nga dështimi i zemrës. Megjithatë, kur bëhet fjalë për presionin e gjakut, arsyeja pse kripa mund të rrisë rrezikun e sëmundjes është mbajtja e lëngjeve.
Gjithashtu, kur hani shumë kripë, trupi juaj ruan lëngje shtesë në qarkullimin e gjakut, duke ushtruar presion shtesë në enët e gjakut.
Megjithatë, sipas Sistemit Kombëtar të Shëndetit të Mbretërisë së Bashkuar (NHS), marrja e rekomanduar ditore e kripës është gjashtë gram./abcnews.al