5 mënyra për të kontrolluar cilësinë e ujit të pijshëm

schedule14:34 - 4 Maj, 2021

schedule 14:34 - 4 Maj, 2021

Ne nuk mund të jemi gjithmonë të sigurt nëse uji i rubinetit është i mirë për t’u pirë. Ka madje raste kur cilësua e ujit ndryshon brenda natës dhe të dish të zbulosh ndryshimet mund të të kursejë nga pirja e ujit të ndotur. Për fat të mirë, ekzistojnë disa mënyra për të kontrolluar cilësinë e ujit, të cilat abcneës.al do jua tregojë më poshtë.

1. Shihni ngjyrën e ujit

Së pari, lini ujin tuaj të rrjedhë për disa minuta. Më pas, mbushni një gotë dhe mbajeni lart në dritë. Nëse uji është i errët, i verdhë ose kafe, ai mund të nënkuptojë tuba të ndryshkur, ndotje në rrjedhën e sipërme ose një burim uji me cilësi të ulët si një lumë ose rezervuar.

2. Kontrolloni për të parë nëse uji është me re

Kontrolloni ujin për ndonjë grimcë ose mjegull. Merrni një gotë të mbushur me ujë dhe mbajeni në dritë. Grimcat e kuqe, portokalli ose kafe mund të vijnë për shkak të pajisjeve ose tubave të ndryshkur ose të vjetër. Pjesët e zeza brenda ujit mund të tregojnë se tubat kanë filluar të përkeqësohen. Mjegullia e përgjithshme do të thotë se ka shumë kimikate, informon abcnews.al.

3. Erë uji për të përcaktuar cilësinë

Tani nuhasni ujin. Nëse ka erë zbardhuesi, ka shumë të ngjarë të jetë për shkak të klorit që është shtuar për ta bërë ujin e sigurt. Nuk është i dëmshëm por është një ide e mirë të merrni një filtër për të hequr erën. Erërat prej dheu ose myku tregojnë se ka diçka organike brenda ujit ose në kullues dhe po prishet. Nëse ka erë si vezë të prishur, do të thotë se ka baktere që rriten në ujë. Lëreni ujin të pushojë në një gotë për disa minuta dhe merrini erë përsëri. Nëse nuk ka erë si vezë të prishur, do të thotë që bakteret janë brenda kullimit dhe jo në ujë.

4. Shijoni ujin për të kontrolluar aromën e tij

Tani është koha të përdorni sensin tuaj të shijes. Nëse ka shije të keqe, menjëherë pështyni ujin. Një  shije metalike mund të nënkuptojë që nivelet e pH janë të ulëta ose se ka minerale të tepërta në furnizimin me ujë, gjë që zakonisht vjen për shkak të një tubi të ndryshkur. Nëse ka shije si zbardhues, do të thotë se ka kimikate, të cilat mund të shkaktohen nga heqja artificiale e ujit ose mbeturinave industriale, informon abcnews.al.

5. Kontrolloni tubat për mbeturina dhe ndryshke

Është thelbësore të kontrolloni tubat tuaj rregullisht sepse ato mund të jenë arsyeja pse uji juaj nuk është i mirë për të pirë. Ka mënyra të thjeshta për t’i kontrolluar ato. Nëse tubat janë mbi tokë, shikoni nëse ka ndonjë mbetje blu ose të bardhë. Nëse nuk arrini në tuba, shikoni brenda tualetit tuaj dhe kontrolloni për ndryshk ose rreth tij për njolla blu. Ose telefonin një hidraulik./abcnews.al