5 këshillat kryesore për ta bërë një grua të ndihet e sigurt financiarisht

schedule21:53 - 29 Tetor, 2021

schedule 21:53 - 29 Tetor, 2021

Në të gjitha vendet e BE-së, pjesëmarrja e grave në tregun e punës është më e ulët se ajo e burrave. Gratë që punojnë kanë tendencë të punojnë më pak orë në sektorë me pagë më të ulët dhe të zënë pozicione të nivelit më të ulët se burrat, gjë që rezulton në një hendek të madh gjinor në paga.

Statistikat e reja nga universitetet në MB tregojnë se 69% e grave të reja janë tepër të shqetësuara për sigurinë e tyre financiare, krahasuar me 59% të të rinjve. Vivi Friedgut, krijuesja e kompanisë shumë të suksesshme start-up Blackbullion, e cila synon të informojë dhe edukojë të rejat për perspektivat ekonomike, jep disa këshilla shumë të dobishme financiaro-financiare që kanë të bëjnë kryesisht me të rejat.

Çfarë do të thotë siguri financiare?

Sipas trajneres financiare Vivi Friedgut, siguria financiare ka të bëjë me atë se sa kontrolloni çështjet tuaja financiare . Në versionin më të thjeshtë do të thotë “ju e dini se mund të paguani gjithçka që duhet të paguani”. “Besimi financiar”, thotë Vivi, “ju jep zgjedhje. Për t’i dhënë fund një marrëdhënieje që mendoni se duhet të përfundojë, ose për të blerë diçka që fëmijët tuaj kanë nevojë. Kjo do të thotë liri e vërtetë”.

Sa e rëndësishme është siguria financiare për gratë?

Vivi beson se “siguria financiare është fuqizimi i përsosur për gratë. Gratë gjithashtu kanë shumë faj kur bëhet fjalë për shpenzimin e parave. Kjo është arsyeja pse kur ata kanë në kontroll financat e tyre ndihen shumë më rehat. Është shumë mirë që ju kontrolloni paratë tuaja dhe ata nuk ju kontrollojnë ty”.

Gjithashtu sipas hulumtimeve, mirëqenia financiare është e lidhur pazgjidhshmërisht me shëndetin mendor. Hulumtimet e fundit kanë treguar se pasiguria financiare u shkakton aq shumë stres grave të reja, saqë mund t’i shtyjë ato të braktisin shkollën. Sipas ekspertes, programi i informacionit financiar duhet të përfshihet në programet e studimit. Menaxhimi financiar është një aftësi që duhet të jetë e arritshme për të gjithë.

5 këshillat kryesore për t’u ndjerë i sigurt financiarisht

  1. Përvetësoni aftësitë e nevojshme të menaxhimit të parave

Pyetni dhe mësoni se si mund të kurseni para ose t’i përdorni ato për të bërë një fitim. Edhe nëse nuk keni disa para, mund të kërkoni disa këshilla për të krijuar një udhërrëfyes derisa ta merrni atë.

  1. Rishikoni identitetin tuaj financiar

Asnjëherë mos thuaj “paratë që marr janë minimale”. Ose “paratë janë për t’u harxhuar”. Paraja është një mjet shumë i mirë për të siguruar lirinë dhe mirëqenien tuaj mendore. Bëni një buxhet të vogël dhe më pas një listë të të ardhurave dhe shpenzimeve tuaja.

  1. Vendosni një objektiv financiar

Ose filloni të shlyeni kredinë tuaj, ose provoni një shumë shtesë çdo muaj. Edhe të jesh në gjendje të kursesh 20:20 është një fillim i mirë. “Thjesht të qenit në gjendje të bëni një mini kursim do të rrisë shumë besimin tuaj”, thotë Friedgut.

  1. Dijeni vlerën e parave tuaja

Mendoni se çfarë shpenzimesh bëni çdo muaj ju sjellin gëzim. Një mëngjes i vonë i së dielës me një koleg, ndoshta do të ketë më shumë “vlerë” sesa një palë këpucë (ende) që do t’i blini online të dielën mbrëma nga depresioni.

  1. Kujdesuni për paratë tuaja

Edhe në thelb kushtojini vëmendje detajeve. Kjo nuk kërkon një menaxher financiar. Është e thjeshtë përderisa i kushtoni vëmendje detajeve. Edhe një transfertë bankare që ka tarifa prej 3 euro mund t’ju garantojë deri në 600 euro në vit./abcnews.al