Zbulohen në Kinë fushat më të vjetra të orizit në botë

schedule14:10 - 8 Prill, 2021

schedule 14:10 - 8 Prill, 2021

Studiuesit kanë zbuluar arat më të vjetra të orizit në botë në Kinë  dhe ekspertët thonë se ato ishin kultivuar për më shumë se 6,000 vjet.

Fushat e lashta u gjetën në Yuyao City, Provinca Zhejiang, Kina lindore dhe thuhet se mbulojnë rreth 222 hektarë, por vetëm një hektarë është gërmuar deri më tani.

Arkeologët thanë se fushat kishin forma të ndryshme në tre periudha parahistorike, që zgjasnin rreth 2,000 vjet, dhe më e vjetra daton rreth 4,300 para erës sonë.

Para zbulimit të fundit, ekspertët datuan fushat e para të orizit rreth 3,000 vjet më parë.

Orizi gjendet në një numër kulturash në të gjithë botën, por ka qenë një mënyrë jetese për kinezët për mijëra vjet.

Fushat përmbyten për të siguruar ujë gjatë stinëve të rritjes. Pa teknologji moderne, korrja manuale e të korrave kërkon një kohë të gjatë dhe punë të vështirë.

Studimet e mëparshme analizuan ADN-në e orizit antik, që daton gati 2,000 vjet dhe i krahasuan rezultatet me rezultatet e sotme. Ato treguan se njerëzit e hershëm hëngrën një ushqim tjetër me oriz, në vend të dy varieteteve të zbutura, që ne konsumojmë sot.

Zbulimet e fundit u njoftuan nga Instituti Krahinor i Zhejiang i Gërmadhave Kulturore dhe Arkeologjisë dhe Instituti Ningbo për Kërkimin e Administrimit të Trashëgimisë Kulturore, sipas raporteve të CGTN.

Wang Yongle, një studiues me Institutin Krahinor të Zhejiang të Gërmadhave Kulturore dhe Arkeologjisë, i tha CGNT: “Arkeologët kanë gjetur disa fusha më të vogla antike orizi këtu në të kaluarën, me prova të pamjaftueshme. Nga fushat e orizit në vendin Xiao në Yuyao, Provinca Zhejiang, janë të mëdha dhe kanë modele. I organizuar, mund të gjurmohet që në kulturën e hershme Hemudu. Kjo është fusha më e madhe dhe më e vjetër në shkallë të gjerë e orizit në botë. ”

Zonat e ekspozuara zbulojnë se formimi i fushës ndryshoi gjatë tre periudhave parahistorike, të cilat zgjatën rreth 2,000 vjet.

Më e vjetra, që daton rreth vitit 4300 para Krishtit, ishte ndërtuar me toka rreth buzëve të fushave.

Fushat e reja u paraqitën në një model dërrasë, e cila përfshinte rrugët dhe sistemet e ujitjes kjo daton në kulturën Liangzhu nga 2900 para Krishtit deri në 2500 Para Krishtit.

Ekipi zbuloi gjithashtu kokrra orizi, kallinj orizi dhe farëra barërash të këqija në tokën e orizit, që datojnë që nga kultura Liangzhu.

“Ne zbuluam pesë zona prehistorike të fshatrave njerëzorë, në një zonë prej një kilometri katror rreth fushave me oriz,” tha Wang.

Ekipi planifikon të eksplorojë pjesë të tjera të fushës së madhe dhe do të kërkojë për vendbanime që përputhen me fushat antike të orizit në vendin Xiao./abcnews.al