Vjen përgjigja e demokratëve ndaj republikanëve për abortin: Ligji i ri kundër armëve

schedule22:31 - 13 Korrik, 2022

schedule 22:31 - 13 Korrik, 2022

Guvernatori i Kalifornisë Gavin Newsom nënshkroi të martën një ligj që u hap rrugë personave të prekur nga dhuna me armë për të ngritur padi civile kundër kompanive që prodhojnë armët e zjarrit të përdorura në krime.

Ky veprim forcon efektivisht ligjet e armëve në Kaliforni, e cila ka masat më të rrepta të sigurisë së armëve në vend, sipas Qendrës Ligjore Giffords.

“Për viktimat e dhunës me armë dhe familjet e tyre: Kalifornia qëndron me ju. Industria e armëve nuk mund të fshihet më nga dëmi shkatërrues që shkaktojnë produktet e tyre”, tha Newsom në një njoftim për shtyp.

Një ligj federal i vitit 2005 mbron prodhuesit dhe tregtarët e armëve nga paditë kur armët që prodhojnë përdoren për të kryer krime, raporton CNN.

Projektligji 1594 i Asamblesë së Kalifornisë “përdor një përjashtim nga statuti federal që lejon prodhuesit ose shitësit e armëve të paditen për shkelje të ligjeve shtetërore në lidhje me shitjen ose tregtimin e armëve të zjarrit”, sipas njoftimit të lajmeve në Kaliforni.

“Fëmijët, familjet dhe komunitetet tona meritojnë rrugë pa dhunë me armë dhe prodhuesit e armëve duhet të mbahen përgjegjës për rolin e tyre në këtë krizë. Pothuajse çdo industri mbahet përgjegjëse kur njerëzit lëndohen ose vriten nga produktet e tyre — armët nuk duhet të jenë të ndryshme”, tha guvernatori.

Shteti gjithashtu ka ndarë 156 milionë dollarë grante për parandalimin e dhunës me armë për të mbështetur gati 80 qytete dhe organizata jofitimprurëse të zbatojnë programe kundër dhunës të përshtatura për komunitetet e tyre lokale.

Sulmet me armë, duke përfshirë të shtënat masive për motive raciste në një supermarket në Buffalo, Nju Jork, dhe masakra në një shkollë fillore në Uvalde, Teksas, që mori jetën e 19 nxënësve dhe dy mësuesve të tyre, kanë rindezur debatin kombëtar për ligjin e armëve.

Muajin e kaluar, presidenti Joe Biden nënshkroi në ligj një masë që ishte legjislacioni federal më i rëndësishëm për të trajtuar dhunën me armë që nga ndalimi 10-vjeçar i armëve sulmuese të vitit 1994, i cili skadoi në 2005. Por ligji nuk ndaloi çdo armë.

Në Kaliforni, anëtari i Asamblesë, Phil Ting, i cili ishte bashkëautor i projektligjit, tha se goditja e rezultateve të prodhuesve të armëve mund t’i detyrojë ata më në fund të bëjnë hapa për të reduktuar dhunën me armë duke parandaluar shitjet dhe vjedhjet e paligjshme.

“Dhuna me armë është tani shkaku kryesor i vdekjeve midis fëmijëve dhe adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara, duke tejkaluar aksidentet me makinë. Nuk shoh argument më të mirë për legjislacion më të fortë për sigurinë e armëve. Për një kohë shumë të gjatë, industria e armëve të zjarrit ka gëzuar imunitet federal nga paditë civile, duke mos u dhënë atyre asnjë nxitje për të ndjekur ligjet tona”, tha Ting.