Tronditet Spanja, kapen miliona euro të falsifikuara. Autorët merrnin borxh tek trafikantët shqiptarë për t’i prodhuar

schedule11:33 - 7 Tetor, 2022

schedule 11:33 - 7 Tetor, 2022

Policia spanjolle me mbështetjen e Europol-it shkatërroi një grup krimi të organizuar të përfshirë në prodhimin dhe shpërndarjen e kartëmonedhave të falsifikuara euro. Ndërhyrja e policisë përfshiu gjithashtu Brigadën e Hetimit të Bankës së Spanjës dhe njësitë e qenve, të cilat u vendosën për të zbuluar kartëmonedha të falsifikuara. Busti ndodhi më 21 shtator, por sot u raportua nga Europol.


Nëntë lokacione në Alicante, Barcelona, ​​Malaga dhe Valencia u kontrolluan, 12 persona u arrestuan dhe një shtypshkronjë klandestine u çmontua. Janë sekuestruar 4.3 milionë euro kartëmonedha false 500 euro të cilësisë së lartë dhe një sasi e madhe pajisjesh (disa makina shtypi, një makinë izoluese, një makinë stampimi me nxehtësi, një gijotinë letre dhe lëndë të para).

Bërja e kartëmonedhave nuk është e lirë. As ato false, nëse aspirojnë të kalojnë për autentike. Makineritë e shtrenjta të printimit dhe letrat dhe bojërat speciale që duhej të blinin në Kinë e detyruan rrjetin e falsifikuesve të kartëmonedhave të çmontuar në Spanjë, një nga më të mëdhenjtë e zbuluar në Evropë në dekadën e fundit, të kërkonte një kredi nga një grup trafikantësh droge me origjinë shqiptare, sipas burimeve të El Pais. Të arrestuarit me sa duket do ta kthenin këtë kredi me të njëjtat para që bënin, gjithmonë kartëmonedha 500 euro të një cilësie të lartë, saqë disa arkëtarë i pranonin si të mira.

Të arrestuarit i ofruan paratë e tyre rrjeteve kriminale me 25 euro secila, në mënyrë që të mund t’i përdorin ato për të mashtruar organizatat e tjera kriminale që të paguajnë për dërgesat e drogës. Vlerësimet e para llogaritin se rrjeti erdhi për të printuar para false për një vlerë nominale (ajo e printuar në faturë) prej 8 milionë eurosh në tre muajt që funksiononte punishtja klandestine që ata kishin në La Nucia (Alicante). 12 të arrestuarit akuzohen për veprat penale të falsifikimit të valutës dhe anëtarësimit në grup kriminal.

Hetimi për komplotin filloi në vitin 2019, kur u zbulua në pjesë të ndryshme të Spanjës dhe, mbi të gjitha, në zonën metropolitane të Barcelonës, qarkullimi i kartëmonedhave të falsifikuara 500 euro – një vlerë nominale e pazakontë në këtë lloj mashtrimi, në një që tenton të jetë më e zakonshme ato prej 50 dhe 20 euro, më e lehtë për t’u vendosur në objekte tregtare – me cilësi shumë të lartë, sipas asaj që u detajua këtë të enjte nga agjentët e Policisë Kombëtare dhe Mossos d’Esquadra. Hetimet u përshpejtuan më 14 gusht të vitit të kaluar, pasi një banor i qytetit të Barcelonës Cervelló shkoi në një stacion policie në Mossos me një çantë shpine që kishte gjetur në një zonë kopshti të komunës dhe që përmbante 4,350,500 euro false të gjitha prerje 500 euroshe, disa pa vulën karakteristike holografike.

Cilësia e këtyre kartëmonedhave bëri të mundur lidhjen e gjetjes me blerjen e një biçiklete elektrike që dy ditë më parë një person kishte bërë në një lokal në Katalonjë dhe autori i së cilës ishte arrestuar, megjithëse ishte liruar, por edhe me të tjerë.

Hetimet zbuluan se, si anëtarë të dyshuar të grupit, shtetasi me origjinë shqiptare i arrestuar në Barcelonë pasi dërgonte në vendin e tij një pako me 10 mijë euro false me prerje 500 euroshe. Burimet e hetimit e theksojnë këtë si kontakt të pretenduar me organizatën që ka lehtësuar kredinë e drogës për të blerë makineritë, me vlerë 400 mijë euro dhe materialet e nevojshme.

Ndërhyrjet telefonike dhe monitorimi i anëtarëve të dyshuar të komplotit kanë konfirmuar se të katër mbetën në kontakt të ngushtë pas daljes nga burgu dhe se shpërthimi i pandemisë në vitin 2020 dhe mbyllja e mëpasshme e kufijve në Kinë, burimi kryesor i materialit që përdorur, i kishte detyruar të pezullonin përkohësisht prodhimin e kartëmonedhave. Në fakt, hetimi supozohej se kërkonte financim për të rifilluar aktivitetin e saj dhe për të paguar udhëtimin në Kinë për të marrë materialin dhe për ta importuar atë nëpërmjet një kompanie guackë të krijuar në Hong Kong, sipas policisë. Fillimisht kanë shitur një nga printerët që përdornin për 10 mijë euro, për të nisur më pas kontaktet me grupet kriminale me synimin për të marrë një tjetër kredi. Sipas policisë, një nga këto grupe u ofroi atyre të falsifikonin edhe dollarë amerikanë dhe  brazilianë dhe në fakt, të arrestuarit tani menduan të instalonin makineritë në vendin e Amerikës së Jugut për të bërë paratë e falsifikuara atje, megjithëse më në fund kishin vendosur për të kaluar edhe në Francë.

Falsifikuesit po përdornin teknologji të nivelit të lartë për të prodhuar kartëmonedha euro të falsifikuara, në ato që konsiderohen nga Europol si “disa nga falsifikimet më të sofistikuara të zbuluara ndonjëherë në BE”. Dizajni i avancuar teknologjik dhe gjendja e mirë e falsifikimeve i bëjnë këto falsifikimet më të rrezikshme të prodhuara në BE në vitet e fundit.

Hetuesit nga Brigada e Hetimit të Bankës së Spanjës identifikuan të dyshuarin kryesor pas dyqanit të shtypshkronjës si një individ të njohur tashmë nga autoritetet i arrestuar për aktivitete të ngjashme kriminale në vitin 2009. Megjithëse këto fatura të falsifikuara ishin të cilësisë më të lartë, ato kishin karakteristika të ngjashme me ato të falsifikuara të prodhuara në vitin 2009. Kjo është ajo që i bëri autoritetet të lidhin falsifikimet me të njëjtin të dyshuar.

Në vitin 2021, Policia e Katalonjës gjeti një çantë me rreth 4 milionë euro fatura false 500 euro. Qendra e Analizës së Bankës së Spanjës konfirmoi se falsifikimet ishin të njëjta me ato nga grupi më i fundit i falsifikimit.

Mbi 8 milionë euro fatura të falsifikuara të printuara në 3 muaj

Hetuesit vlerësojnë se në vetëm tre muaj, rrjeti kriminal shtypi më shumë se 8 milionë euro në këtë shtypshkronjë klandestine, e cila u çmontua në shtator. Anëtarët e rrjetit kriminal kishin funksione të ndryshme, që nga furnizimi me lëndë të parë, kryesisht nga Kina, deri te menaxhimi i pajisjeve të printimit. Paratë e rreme përdoreshin për aktivitete të ndryshme kriminale, përfshirë trafikun e drogës.

/abcnews.al/