Testet klinike, vaksina e Indisë rezulton 81% efektive ndaj koronavirusit

schedule21:43 - 3 Mars, 2021

schedule 21:43 - 3 Mars, 2021

Vaksina Covaxin e Indisë ka rezultuar të jetë 81% efektive kundër koronavirusit. Kjo  sipas të dhënave të hershme të lëshuara të mërkurën nga Bharat Biotech, kompania që e zhvilloi vaksinën së bashku me Këshillin Indian të Kërkimeve Mjekësore të drejtuar nga qeveria.

Në testet klinike të vaksinës morën pjesë 25,800 persona të moshës mes 18 dhe 98 vjeçare.

Shkalla e efikasitetit bazohet në një analizë të hershme të 43 rasteve me Covid-19. Tridhjetë e gjashtë raste ndodhën tek pjesëmarrësit që morën një “placebo”, krahasuar me shtatë pjesëmarrës që morën vaksinën.

Të dhënat tregojnë se vaksina gjithashtu mund të luftojë në mënyrë efektive variantin e koronavirusit të parë në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një analize nga Instituti Kombëtar i Virologjisë, tha Bharat në një njoftim për shtyp.

“Sot është një moment i rëndësishëm në zbulimin e vaksinave, për shkencën dhe luftën tonë kundër koronavirusit … Covaxin demonstron prirje të lartë të efikasitetit klinik kundër COVID-19 por gjithashtu imunogjenitet të konsiderueshëm ndaj varianteve që dalin me shpejtësi”, tha Dr. Krishna Ella, kryetari dhe administruesi i kompanisë drejtori.

Covaxin është një vaksinë me dy doza dhe është vaksina e parë Covid-19 që është zhvilluar në tërësinë e saj në Indi. sb/abcnews.al/