Tërmeti, Siria kërkon ndihmë përmes mekanizmit të mbrojtjes civile të BE-së

schedule11:56 - 8 Shkurt, 2023

schedule 11:56 - 8 Shkurt, 2023

Siria ka aktivizuar mekanizmin e mbrojtjes civile të BE-së dy ditë pas tërmetit, tha të mërkurën shefi i menaxhimit të krizave të Komisionit Europian, Janez Lenarcic.

“Më herët sot, këtë mëngjes, ne kemi marrë një kërkesë nga qeveria e Sirisë për ndihmë përmes mekanizmit të mbrojtjes civile,” raporton Reuters për mediat Lenarcic.

Lenarçiç tha se shtetet anëtare inkurajohen të kontribuojnë me ndihmën e kërkuar.

Në tetor 2001, Komisioni Europian themeloi mekanizmin e mbrojtjes civile të BE-së. Kur një emergjencë mposht aftësitë e reagimit të një vendi në Europë dhe më gjerë, ai mund të kërkojë ndihmë nga programi.

Përveç 27 vendeve anëtare të BE-së, aktualisht janë edhe tetë shtete të tjera pjesëmarrëse (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Islanda, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Norvegjia, Serbia dhe Turqia).

Në faqen e internetit të Komisionit Europian thuhet se që nga fillimi i tij, mekanizmi i është përgjigjur mbi 600 kërkesave për ndihmë brenda dhe jashtë BE-së.

/abcnews.al