Tashmë mund të merrni njoftim nga telefoni, nëse keni kontaktuar një të prekur me Covid-19

schedule12:00 - 27 Nëntor, 2020

schedule 12:00 - 27 Nëntor, 2020

Ndërsa rastet me Covid-19 janë shtuar ndjeshëm, zyrtarët shëndetësore po kthejnë kokën nga celularët për të mos lejuar përhapjen e mëtejshme. Falë teknologjisë në telefonat Apple dhe Google, përdoruesve mund t’ju marrin njoftime në kohë reale, nëse janë apo kanë qenë pranë dikujt një personi me Covid-19, sipas CNN.

Njoftimet vijnë përmes aplikacioneve të Departamentit të Shëndetit që përdorin teknologjinë Bluetooth për të zbuluar ju personat ( ose më saktë telefonat e tyre) kanë qenë në kontakt në ngushtë me një person të infektuar. Megjithëse këto aplikacione nuk mund të jetë shumë të sigurt, mund të parandalojnë infektimin e të tjerëve nëse merrni masa paraprake pasi merrni njoftimin.

Një alarm nga afër për kontakt nga aplikacioni për njoftimin e ekspozimit Covid-19 i bërë nga Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të Nevada.

Miliona njerëz po regjistrohen në SHBA dhe pse nuk janë ende të disponueshme në shumë shtete. Autoritetet shëndetësore besojnë se njoftimet mund të jenë veçanërisht të dobishme në rastet kur një person i infektuar ka qenë në kontakt me të panjohur, për shembull në një autobus.

Që njoftimet e ekspozimit të jenë efektive, përdoruesit e Android duhet të aktivizojnë Bluetooth dhe të shkarkojnë aplikacionin e njoftimit të shtetit të tyre Covid-19. Në iPhone, sistemi është pjekur tashmë në cilësime, megjithëse përdoruesit duhet të shkojnë te njoftimet e ekspozimit dhe të sigurohen që sinjalizimet e disponueshmërisë janë të ndezura. /abcnews.al