Studimi zbulon filmat që kemi parë më shumë gjatë pandemisë

schedule16:50 - 28 Maj, 2021

schedule 16:50 - 28 Maj, 2021

Që nga pranvera e vitit 2020, kur shpërtheu pandemia e COVID-19, njerëzit janë kthyer në një aktivitet mbresëlënës: duke parë filma horror.

Një ekip studiuesish, pra kohët e fundit u përpoqën të gjenin arsyet prapa këtij trendi interesant, duke pasur parasysh rrethanat, duke kryer një studim të 310 të rriturve në SH.B.A. Shkencëtarët numëruan zakonet e shikimit të pjesëmarrësve, tiparet e personalitetit dhe një sërë efektesh psikologjike dhe rezultatet e tyre treguan se ndërsa shikimi i filmave horror mund të duket alarmant për momentin, ai gjithashtu mund të ketë përfitime të papritura.

Fillimisht, u zbulua se dashamirët e filmave horror ndiheshin më pak të frikësuar dhe të shqetësuar për pandeminë, dhe se ata që ishin të interesuar në filma të lidhur me pandeminë raportuan posaçërisht një qëndrueshmëri më të madhe, domethënë ata ishin më të aftë të gjenin kuptim dhe kënaqësi në jetë sesa ato që ndodhnin.

Sipas studiuesve, ndjenja e frikës dhe emocioneve të tjera negative gjatë një filmi i lejon njerëzit të merren me këto emocione në një mjedis të kontrolluar dhe të sigurt. Krahasuar me shmangien ose shtypjen e emocioneve të vështira, të kesh një vend për të “punuar” mund të ndihmojë në shkallëzimin e intensitetit të tyre. Megjithëse filmat horror nuk kanë gjithmonë një fund të lumtur në kuptimin klasik, kur mbizotërojnë “të mirët” dhe rivendoset sensi i rregullit ofron një lehtësim dhe siguri që gjithçka do të jetë mirë.

Gjetja e dytë kryesore ishte se njerëzit që shikonin më shumë filma të lidhur me pandeminë ose të tjerë me situata apokaliptike raportuan se ndiheshin më të përgatitur për pandeminë, si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Edhe kur një situatë fantazie është në të vërtetë e pamundur, shikuesit mund të marrin disa mësime në sjelljen njerëzore në kohë krize.

Duke ekzaminuar tiparet e personalitetit, studiuesit zbuluan se “kurioziteti i sëmurë”, domethënë, dëshira e dikujt për të mësuar rreth gjërave të rrezikshme ose kërcënuese, gjithashtu shoqërohej me një qëndrueshmëri më të madhe, ndoshta sepse e bënte disi pandeminë interesante pavarësisht terrorit që e rrethonte. Sigurisht që nuk është një ndjenjë e mirë, por mund të sigurojë një farë distance dhe perspektive që në rrethana të ndryshme do të ishte e vështirë të gjesh kur zhytemi në stresin e jetës së përditshme.

Përveç që i ndihmon njerëzit të menaxhojnë emocionet e tyre, t’u sigurojnë atyre informacion dhe të stimulojnë kuriozitetin e tyre, shikimi i filmave të frikshëm mund të shërbejë një funksion tjetër të rëndësishëm: kjo na bën të ndihemi më pak të vetëm. Izolimi fizik e pandemisë mund të maksimizuar problemet personale të gjithëve, sidomos kur mediat sociale krijon ndjenjën se të gjithë të tjerët është të paturit e një kohë të mirë gjatë kësaj periudhe. Historitë e tmerrshme nuk shmangin anët e errëta të njeriut dhe cenueshmërinë që ne të gjithë përjetojmë. Arsyet tona personale për tmerr mund të ndryshojnë, por kur merremi së bashku, ato bëhen më të lehta./abcnews.al