Studimi: Të luash jashtë është e mirë për shikimin e fëmijëve

schedule13:42 - 8 Prill, 2021

schedule 13:42 - 8 Prill, 2021

Drita e ditës luan një rol të rëndësishëm në shikimin e mirë të fëmijëve dhe kërkimet e reja nxjerrin në pah rëndësinë e lojës në natyrë.

Mbetet e paqartë pse drita shkon aq mirë, por disa shkencëtarë besojnë se nivelet e larta të ‘dopaminës’ në beben e syve shoqërohen me një rrezik më të ulët të miopisë.

Normat e miopisë janë rritur me 65% që nga viti 1970 në Amerikë. Megjithëse sëmundja është e trashëguar, shkencëtarët tani besojnë se faktorët e mjedisit mund të shpjegojnë normat e rritura të pacientëve.

Studimi nga Tajvani vëzhgoi 333 nxënës që kaluan pushimet e shkollës duke luajtur në oborr dhe i krahasoi ata me fëmijët e një shkolle tjetër, ku fëmijët mbetën brenda. Nxënësit iu nënshtruan ekzaminimeve  pas një viti.

Rezultatet e testit treguan se fëmijët që luanin jashtë kishin norma më të ulëta miopie sesa fëmijët që qëndronin në shkollë.

Shkencëtarët kanë sugjeruar që shkollat ​​shtojnë pushime të shpeshta dhe aktivitete në oborrin e rutinës ditore të fëmijëve për të mbrojtur shikimin e tyre./abcnews.al