Studimi: Shtimi i kërpudhave në dietën tuaj e bën atë më ushqyese

schedule16:21 - 1 Shkurt, 2021

schedule 16:21 - 1 Shkurt, 2021

Shtimi i një kërpudhe në dietë mund të rrisë marrjen e disa mikroelementëve, duke përfshirë mungesën e lëndëve ushqyese si vitamina D, pa ndonjë rritje të kalorive, natriumit ose yndyrës, sugjeron një studim i ri.

Gjetjet treguan se shtimi i një shërbimi 84 gram kërpudha rriti disa lëndë ushqyese me mungesë, duke përfshirë kalium dhe fibra. Kjo ishte e vërtetë për përzierjen e bardhë, krimini dhe portabella 1: 1: 1 dhe kërpudhat e gocave deti raporton IANS.

“Ky hulumtim vërtetoi atë që ne tashmë e dinim se shtimi i kërpudhave në pjatën tuaj është një mënyrë efektive për të arritur qëllimet dietike të identifikuara nga DGA,” tha Mary Jo Feeney, koordinatore e kërkimit të ushqimit në Këshillin e Mushroom në SHBA, i cili financoi studimin.

Për studimin, botuar në revistën e ushqimit Science and Nutrition, ekipi modeloi shtimin e kërpudhave në Studimin e Shëndetit Kombëtar dhe Studimit të Ushqimit (NHANES) 2011-2016 të dhëna dietike.

Ekipi shikoi një përbërje të kërpudhave të bardha, ‘krimini’ dhe ‘portabella’ në një raport 1: 1: 1; një skenar përfshirë kërpudhat e ekspozuara në dritën UV; dhe një skenar përfshirë kërpudhat e detit për moshën 9 deri 18 vjeç dhe më shumë se 19 vjeç bazuar në një shërbim ekuivalent 84g ose gjysmë filxhani.

Shtimi i një racioni prej 84 gramë kërpudha në dietë rezultoi në një rritje të fibrave dietike (5 përqind-6 përqind), bakrit (24 përqind-32 përqind), fosforit (6 përqind), kaliumit (12 përqind-14 përqind), selen (13 përqind-14 përqind).

Ai gjithashtu tregoi rritje të zinkut (5 përqind-6 përqind), riboflavinës (13 përqind-15 përqind), niacinës (13 përqind-14 përqind) dhe kolinës (5 përqind-6 përqind) në si adoleshentët ashtu edhe të rriturit; por nuk kishte asnjë ndikim në kaloritë, karbohidratet, yndyrën ose natriumin.

Një shërbim i kërpudhave të konsumuara zakonisht të ekspozuara në dritë UV uli pamjaftueshmërinë e popullatës për vitaminën D nga 95.3 për qind në 52.8 për qind për grupmoshën 9-18 vjeç dhe nga 94.9 për qind në 63.6 për qind për grupmoshën më shumë se 19 vjeç.l.k/abcnews.al