Studimi: Nëse vaksinoheni pasdite do të keni më shumë antitrupa

schedule09:29 - 9 Dhjetor, 2021

schedule 09:29 - 9 Dhjetor, 2021

A mundet që koha kur vaksinohemi ta bëjë më efektive një vaksinë kundër koronavirusit dhe të prodhojë më shumë antitrupa?

Sipas një studimi të ri shkencor amerikano-britanik, personat që vaksinohen pasdite zakonisht prodhojnë më shumë antitrupa sesa ata që vaksinohen në mëngjes. Megjithatë, ky zbulim duhet të konfirmohet nga hulumtime të tjera.

Studiuesit në Harvard dhe Universitetin e Oksfordit, të udhëhequr nga Dr. Elizabeth Clerman e Shkollës Mjekësore të Harvardit dhe Departamentit të Neurofiziologjisë në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, publikuan gjetjet e tyre në revistën Biological Journal antitrupa për gati 2800 profesionistë të kujdesit shëndetësor në MB të cilët ishin vaksinuar me Pfizer / BioNTech ose AstraZeneca.


Personat që u vaksinuan pasdite kishin një nivel më të lartë të antitrupave, dhe personat e vaksinuar me Pfizer, kryesisht gratë të rriturit gjithashtu kishin nivele më të larta të antitrupave, raporton abcnews.al

“Këto  gjetje duhet të  merren parasysh për të përmirësuar efikasitetin e vaksinës,” tha Clermann pa marrë parasysh se në cilën orë ata vaksinohen.

Studimet e mëparshme kishin zbuluar se në rastin e vaksinës së gripit tek të moshuarit, nivelet e antitrupave ishin më të larta tek ata që ishin vaksinuar në mëngjes.

“Vaksina Covid-19 dhe vaksina e gripit kanë mekanizma të ndryshëm veprimi dhe përgjigja imune mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të faktit nëse sistemi imunitar njeh patogjenin nga infeksionet e mëparshme, si gripi, ose nëse është një virus i ri si koronavirusi “.

Por sigurisht nevojiten më shumë të dhëna, sepse nëse nivelet e antitrupave rriten pasdite, atëherë ka të ngjarë të rriten edhe efektet anësore.

/abcnews.al