Studimi: Cicërimat e zogjve mund të përmirësojnë shëndetin mendor

schedule14:05 - 27 Tetor, 2022

schedule 14:05 - 27 Tetor, 2022

Një studim i ri nga King’s College në Londër, i publikuar në revistën “Scientific Reports”, ka zbuluar se cicërimat e zogjve kanë një ndikim pozitiv në mirëqenien mendore të njerëzve. Studiuesit përdorën një aplikacion për të kontrolluar ndjenjat në kohë reale të njerëzve që shohin ose dëgjojnë zogj.

1,292 njerëz që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara morën pjesë në studimin i cili u krye midis prillit 2018 dhe tetorit 2021. Pjesëmarrësve iu kërkua që të regjistronin se si ndiheshin, nëse ishin të lumtur apo të stresuar, nëse shihnin pemët apo dëgjonin zogjtë.

Studiuesit zbuluan se rezultatet mesatare të mirëqenies mendore të pjesëmarrësve u rritën kur panë ose dëgjuan zogj, duke përfshirë edhe ata që zbuluan se ishin diagnostikuar me depresion. Ky efekt i dobishëm zgjati gjithashtu përtej momentit kur pjesëmarrësit panë dhe dëgjuan zogjtë. /abcnews.al