Studim i ri: Atmosfera e Plutonit po zhduket gradualisht

schedule09:22 - 9 Nëntor, 2021

schedule 09:22 - 9 Nëntor, 2021

Sipas një studimi të ri, gazrat që rrethojnë Plutonin zhduken gradualisht ndërsa planeti xhuxh largohet nga Dielli. Atmosfera tashmë shumë e hollë përbëhet kryesisht nga azoti me sasi të vogla metani dhe monoksidi karboni. Ndërsa temperaturat e sipërfaqes vazhdojnë të bien, azoti ngrin, duke eliminuar në mënyrë efektive atmosferën.

Matjet janë bërë me një teknikë të përdorur shpesh nga astronomët e quajtur shtim, ku ata përdorin një yll si një dritë prapa për të parë se çfarë po ndodh në perimetrin e një planeti. Ndryshimet e vogla në temperaturën e Plutonit çojnë në ndryshime të mëdha në densitetin e atmosferës së tij.

Planeti xhuxh ka nevojë për 248 vite tokësore për një rrotullim të plotë rreth Diellit dhe distanca më e afërt me të është 30 njësi astronomike, pra 30 herë distanca nga Toka në Diell. Por kjo distancë rritet, duke e lënë Plutonin me më pak dritë dhe temperatura më të ulëta.

Gjetjet u zbuluan në konferencën vjetore të Divizionit të Shoqërisë Astronomike Amerikane për Shkenca Planetare. /abcnews.al