Sllovenia është vendi i parë në Evropën Lindore që legalizon martesat e të njëjtit seks

schedule13:41 - 6 Shkurt, 2023

schedule 13:41 - 6 Shkurt, 2023

Të martën, më 1 shkurt, në Slloveni u shënua historia.  Në tetor qeveria miratoi amendamentin dhe nga tashmë është zyrtarizuar. Martesa midis çifteve të të njëjtit seks, si dhe birësimi prej tyre, është i ligjshëm në Slloveni. Joformalisht, ishte e ligjshme nga 16 korriku. Pra, sipas nenit 3 të Kodit të Familjes: “Martesa është një bashkim i dy personave në jetë, përfundimi dhe pasojat e së cilës përcaktohen nga ky Kod”.

Presidentja e vendit, Natasa Pirc Musar ndau gëzimin e saj për këtë ditë historike. “Të drejtat e njeriut nuk janë as majtas as djathtas.” Ato janë universale dhe ne të gjithë i kemi. Mbi të gjitha, ato nuk merren si të mirëqenë dhe ne duhet të luftojmë çdo ditë për ta. Ndërsa shoqëritë evoluojnë, po ashtu edhe ligjet për të drejtat e njeriut që thyejnë paragjykimet. Prandaj jam e lumtur dhe krenare që sot, në Slloveni, jemi në rrugën e barazisë për partnerët e të njëjtit seks, të cilët kanë të njëjtat të drejta për t’u martuar dhe për të pasur një fëmijë.”

/abcnews.al