Simptoma të hershme të diabetit që çdokush duhet t’i dijë

schedule13:07 - 1 Prill, 2021

schedule 13:07 - 1 Prill, 2021

Të dhënat statistikore të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tregojnë se ka një rritje të numrit të njerëzve me probleme të sheqerit në gjak. Insulina është një hormon, i prodhuar nga qeliza të veçanta në pankreasin tuaj. Ndihmon trupin tuaj që të shndërrojë ushqimet që hani në glukozë dhe ta përdorë atë si burim energjie. Diabeti i tipit 1 është një çrregullim autoimun. Kjo do të thotë që sistemi juaj imunitar gabimisht percepton qelizat tuaja pankreatike si agjentë të huaj dhe fillon t’i shkatërrojë ato. Si rezultat, trupi juaj humbet aftësinë për të sintetizuar sasi të mjaftueshme të insulinës. Ky lloj i sëmundjes zakonisht diagnostikohet tek fëmijët dhe të rinjtë, informon abcnews.al.

Diabeti i tipit 2 u njoh si lloji më i përhapur i këtij çrregullimi. Ndodh, nëse qelizat në trupin tuaj bëhen rezistente ndaj insulinës (e cila në të vërtetë prodhohet në sasinë e duhur). Si pasojë pankreasi juaj përpiqet të kompensojë këtë gabim dhe fillon të krijojë gjithnjë e më shumë insulinë. Kur qelizat e pankreasit lodhen dhe nuk mund të përballojnë kërkesat e trupit për insulinë, nivelet e sheqerit në gjak bëhen jashtëzakonisht të larta.

Shkaqet e sakta të të dy llojeve të diabetit janë ende të paqarta. Ekspertët thonë se predispozicioni gjenetik luan një rol kryesor, veçanërisht në diabetin e tipit 1. Përveç kësaj, disa faktorë potencialisht të ndryshueshëm, informon abcnnews.al.

 

Si mund ta kuptoni që diçka shkon keq në marrëdhëniet tuaja glukozë-insulinë? Shihni nëse keni këto shenja dhe simptoma të hershme të diabetit:

  • Uri dhe lodhja e pazakontë
  • Etje dhe urinim i shpeshtë
  • Humbje peshe e padëshiruar
  • Vizioni i paqartë
  • Njollat ​​e errëta në lëkurë
  • Plagë që nuk shërohen shpejt
  • Infeksioni i majasë te gratë.

/abcnews.al/