Siguria ushqimore, Paluka: Mund të ketë raste shkeljesh, por nuk është e përgjithshmja

schedule20:15 - 6 Maj, 2019

schedule 20:15 - 6 Maj, 2019

Valbona Paluka, drejtoreshë në Ministrinë e Bujqësisë, deklaroi se fermerët po përdorin bletë për të pllenuar lulet në sera.  E ftuar në “Mbrëmje ABC” nga Mirela Milori, ajo theksoi se kjo lloj teknologjie e re bën punën e 10 punëtorëve në një serë.  Sipas saj, janë 320 preparate të lejuara në Europë që lejohen edhe në vendin tonë.

“Ministria e Bujqësisë ka strukturat e kontrollit që janë nën AKU dhe njëkohësisht dhe agjencitë rajonale për shërbimin veterinar dhe mbrojtjen e bimëve. Ata janë nën kontroll të të gjithë operatorëve të biznesit. Unë dua të marr shkak nga disa pamje që kam parë për sa i përket trajtimit të perimeve në sera. Të bardhën nuk e bëjmë dot të zezë. 320 preparate të lejuara në Europë, janë të lejuara edhe në Shqipëri, përdoren, kontrollohen. Deri këtu nuk kemi asgjë ndryshe nga BE. Duhet të kemi parasysh që preparatet nga BE janë të shtrenjta. Cili nga ne që jetojmë në qytet nuk e dimë se në sa gjendje është fermeri që të shpenzojë pa masë në preparate të shtrenjta. Fermerët janë të rrahur padrejtësisht nga kjo gjë. Abuzime ka gjithkund, por kjo nuk është e përgjithshmja.

U tha shembull që përdoren preparate që rrisin cilësinë. Fito-rregullatorët po zëvendësohen suksesshëm në 80 përqind të rasteve me bletët. Është një bletë që vjen nga kutia dhe një kuti bletë bën punën e 10 punëtorëve në një serë, për të bërë punën që bëjnë fito-rregullatorët. Që janë ndihmues në fazën e lulëzimit, që lulja të pllenohet. Është një gjë që e njoh përveç kësaj që bëj kontroll. Është një gjë që po e përdorin në 80 përqind sepse pak mendon fermeri për sigurinë ushqimore, sepse kush bën biznes mendon të çojë para te shtëpia e vet, por përdorimi i kësaj teknologjie dhe nxjerr auksinën jashtë lojë. Është e gabuar mënyra si është pasqyruar në media. Është e lejuar. Janë 6 fito-rregullatorë që na vijnë nga BE. Vijnë me skeda përdorimi, me skeda kadence. Përdoren më pak se sa duhen sepse kushtojnë”, tha Paluka.

Ajo nënvizoi se mund të ketë raste të pakta shkeljesh, por kjo nuk është e përgjithshme. Paluka solli në vëmendje rastin e djalit të saj student në Gjermani, ku produktet atje mbanin erë.

“Nuk ka gjë më të dëmshme. Mund të ketë 1, 2, 3 raste shkeljesh. Këto preparate nuk subvencionohen nga shteti. Do bënte sens nëse këto subvencionohen. Këto paguhen të gjitha nga fermeri. Për mua kjo nuk është e përgjithshme. Do ketë raste të veçanta. E them me bindje të plotë duke njohur tregun shqiptar.

Më lejoni të nxjerr. Kam djalin student dhe i kam dërguar domate dhe kastraveca nga Shqipëria sepse mbajnë erë. Nuk shijonë. Nëse je në vendet e BE mbajnë erë që mund të jetë erë e mbetjeve në normën e lejuar”, tha Paluka./abcnews.al