Si të përdorni kondicionerin pa paguar shumë para

schedule13:36 - 3 Korrik, 2022

schedule 13:36 - 3 Korrik, 2022

Çmimi i energjisë elektrike është rritur shumë dhe shumë qytetarë nuk kanë mundësi t’i paguajnë faturat. Me valën e të nxehtit, përdorimi i një kondicioneri është i domosdoshëm. Megjithatë, duhet një mënyrë dhe këshilla të zgjuara për të shmangur mbikonsumimin.

Sekretet janë dy: Mirëmbajtja e mirë dhe përdorimi i matur. Një herë në vit duhet bërë një mirëmbajtje e mirë dhe megjithëse 50 deri në 60 mijë lekë mund të duken shumë, është e rëndësishme të kuptohet se një kondicioner i mirëmbajtur keq shpenzon shumë më tepër energji, veçanërisht në muajt e verës. Në veçanti, ekspertët theksojnë se një kondicioner që nuk mirëmbahet rregullisht humbet të paktën 5% të performancës së tij çdo vit. Me kalimin e viteve, problemi bëhet edhe më i madh. Kjo është arsyeja pse ftohësit rekomandojnë në një moment dhe më pas zëvendësimin e tij me një të ri që do të konsumojë qartë më pak energji nëse përdoret siç duhet.

Sekreti i dytë është përdorimi i matur. Sipas ekspertëve, kondicioneri duhet të jetë i ndezur gjatë gjithë ditës, por në temperaturë mesatare. Temperatura ideale është midis 25 dhe 28 gradë. Vendosja e temperaturës në 18 gradë Celsius, nga ana tjetër, vendosja e temperaturës në 18 gradë Celsius, do të arrijë vetëm të rrisë konsumin e energjisë. Kjo ndodh sepse sa më i madh të jetë diferenca midis temperaturës së ambientit të jashtëm dhe atij të brendshëm, aq më shumë përpjekje bën pajisja elektrike për të arritur performancën e dëshiruar.

Edhe në fund, ajo që do të arrijmë është thjesht se do të shpenzohet shumë energji, pasi klimatizimi nuk do të arrijë kurrë të kapë dhe sigurisht të ruajë një temperaturë kaq të ulët./abcnews.al