Si të mbani mend më shumë gjëra? Ky është “rregulli i 5 shqisave”

schedule13:55 - 19 Janar, 2022

schedule 13:55 - 19 Janar, 2022

Ju ka ndodhur që të mundoheni të kujtoni një paragraf për provimin që ke dhënë në shkollë dhe nuk keni mundur? Apo ku shikoni dikë që nuk ju vjen në mendje emri? Harroni por ka një kuptim. Ekziston “rregulli i 5 shqisave” që do t’ju ndihmojë të përmirësoni kujtesën.

Dëgjimi

Një mënyrë e mirë për të regjistruar informacionin në mendje në planin afatgjatë është të lexoni me zë të lartë atë që duhet të mbani mend.

Vizioni

Puzzles janë për të gjithë. Sipas një studimi, pas 30 ditësh duke luajtur me puzzle, dhe duke plotësuar nga 200 deri në 1500 copë pjesësh për më pak se një orë në ditë, aftësia perceptuese përmirësohet ndjeshëm.

Shije

Duke ngrënë 3 vezë në javë, kujtoni më shumë nga gjërat tuaja dhe zvogëloni rrezikun e demencës. Vezët përmbajnë kolinë, një neurotransmetues i rëndësishëm që përdoret në funksionet e trurit të lidhura me kujtesën.

Prekja

Duke vizatuar në një copë letre të bardhë me lapsa me ngjyra, përmirësoni kujtesën me 20%.

Erë

Erërat sjellin kujtime të së kaluarës, apo jo? Hulumtimet kanë treguar se nëse përpiqeni të kujtoni diçka nga fëmijëria mund të nuhasni pak Vicks – po, atë që na fërkonte nëna kur ishim të vegjël. /abcnews.al