Si ta vendosni fëmijën tuaj në gjumë me 7 hapa të thjeshtë

schedule20:10 - 11 Maj, 2021

schedule 20:10 - 11 Maj, 2021

Shumë fëmijë, kur vjen koha për të fjetur, e bëjnë të vështirë për prindërit e tyre.

Sidoqoftë, gjumi është jetik për zhvillimin mendor dhe fizik dhe kur fëmijët nuk bëjnë gjumë të mjaftueshëm ata humbin kontrollin e emocioneve të tyre, bëhen nervozë ose hiperaktivë. Në fakt, fëmijët që vuajnë nga privimi kronik i gjumit kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme të sjelljes, të mos përqendrohen lehtë në shkollë dhe të jenë mbipeshë. Pra, është shumë e rëndësishme të bëjmë atë që mundemi për të ndihmuar fëmijët tanë të flenë mjaftueshëm. Në fund të fundit, ju nuk keni nevojë të bëni ndonjë gjë të veçantë, thjesht vendosni dhe mbani disa zakone të mira gjumi që mund t’i ndihmojnë fëmijët të flenë dhe të pushojnë. Prandaj është e rëndësishme të krijoni një rutinë që do të ndjekë e gjithë familja. Sugjerimet e mëposhtme, për fillim janë shumë të mira!

Bëni gjumin një përparësi

Vendosni një orar specifik të gjumit dhe zbatojeni atë edhe gjatë fundjavave. Ju mund t’u shpjegoni fëmijëve se si kur ata flenë mjaftueshëm ata do të zgjohen më lehtë në mëngjes për kopshtin e fëmijëve dhe nuk do të ndjehen të përgjumur ose të lodhur gjatë ditës. Kështu që ata do ta shijojnë më shumë lojën!

Merruni me vështirësitë e gjumit

Vështirësitë përfshijnë privimin e gjumit, zgjimet e natës, gërhitjen, vështirësinë e gjumit gjatë gjumit apo edhe frymëmarrjen e rëndë. Nëse një fëmijë ka vështirësi të fle, mund të vëreni ndryshime në sjelljen e tij gjatë ditës. Me fjalë të tjera, ai do të duket i lodhur, i përgjumur ose i çuditshëm. Në këtë rast duhet të informoni menjëherë pediatrin pasi shkaqet mund të jenë të thjeshta siç janë bajamet ose qoftet dhe ju duhet vetëm një ekzaminim rutinë.

Punoni si ekip

Është e rëndësishme të ndiqni një strategji specifike të gjumit për fëmijën me partnerin tuaj, të punoni në të si një ekip dhe të jeni në përputhje me këtë strategji. Përndryshe është radhë që fëmija të ndryshojë vazhdimisht sjelljet, të protestojë dhe të shkojë në shtrat duke qarë dhe duke qarë çdo herë.
Për një fëmijë të vogël mund të krijoni një rutinë para gjumit si larja, ndërrimi i rrobave, larja e dhëmbëve dhe leximi i një përralle sipas zgjedhjes së tij!

“Snack” pak para gjumit

Fëmijët kanë nevojë për më shumë se tre vakte në ditë për të përmbushur nevojat e trupit të tyre për shëndet dhe rritje. Pra, një meze e lehtë para gjumit i ndihmon ata të bëjnë një gjumë të mirë pa ngordhur natën. Një zgjedhje e shëndetshme janë drithërat me qumësht ose një frut. Shmangni snacks pranë shtratit, veçanërisht për fëmijët më të rritur, sepse një stomak i plotë sigurisht që ndikon në cilësinë e gjumit.

Temperatura e dhomës

Të gjithë flenë më mirë në një dhomë ku temperatura mbetet konstante por jo shumë e lartë (20 gradë Celsius konsiderohet ideale). Për një rehati më të madhe, një rregull i mirë është të vishni fëmijën tuaj në të njëjtën mënyrë si ju, duke mbajtur parasysh që fëmijët më të vegjël shpesh nuk mbulohen gjatë gjumit.

Artikulli i preferuar për siguri

Koha e gjumit do të thotë ndarje, diçka që fëmijët më të vegjël nuk mund ta trajtojnë. Për ta bërë më të lehtë, lërini të kenë pranë tyre një send të preferuar personal si një arush pelushi, një kukull, një batanije ose ndonjë gjë tjetër që ofron siguri.

Nje gje te fundit

Dije që fëmijët gjithmonë do të kërkojnë një gjë të fundit si përqafim, përqafim, një gotë ujë, një tualet ose një përrallë. Ndonjëherë ato mund të jenë edhe shumë krijuese. Pra, është më mirë të parashikoni të gjitha këto dhe ta përfshini atë në ritualin para gjumit dhe ta bëni me dije fëmijën se pasi të ketë bërë të gjitha këto është koha të shtrihet dhe të flejë.

Nëse ngrihet thjesht merre për dore dhe drejtoje përsëri në shtrat. Mos u dorëzo në kërkesat dhe mos i kushto vëmendje shtesë asaj dhe kështu vono gjumin, diçka që kërkon sepse do të biesh në grackë! Nëse lexoni një histori tjetër, ekziston rreziku i prishjes së rutinës së gjumit që ka qenë kaq e vështirë për të vendosur dhe prishur gjithçka./abcnews.al