Si ta mbani timonin siç duhet

schedule13:56 - 21 Prill, 2022

schedule 13:56 - 21 Prill, 2022

Pozicioni i duhur i dorës në timon është shumë i rëndësishëm për drejtimin e sigurt. Gjithashtu, kjo ndikon në shpejtësinë e reagimit tuaj ndaj situatave të rrezikshme në rrugë.

Ne do të donim t’ju tregonim se si t’i vendosni duart tuaja në timon dhe pse nuk duhet të shpërfillni rekomandimet e ekspertëve.

Pse është e rëndësishme të mbani timonin siç duhet

Studiuesit nga Universiteti i Hiroshimës dhe Instituti i Teknologjisë Nagoya zbuluan se pozicioni i duarve tuaja në timon ndikon ndjeshëm në sa e lehtë është për ju të vozitni. Nëse duart tuaja janë në pozicionin e gabuar, ju mund të mbivlerësoni aftësinë tuaj për të kryer një manovër të caktuar në mënyrë të sigurt.

Përdorimi i vetëm njërës dorë për të drejtuar një automjet konsiderohet i pasigurt. Kjo për faktin se nëse jastëku i ajrit  hapet, dora e vetë shoferit mund t’i godasë në fytyrë, duke shkaktuar edhe më shumë lëndime.

Si duhet t’i vendosni duart në timon

Pozicioni më i sigurt i duarve është teknika e njohur si “9 dhe 3”. Imagjinoni një faqe ore para jush. Vendoseni dorën e majtë në anën e majtë të timonit, afërsisht në vendin ku do të ishte 9. Vendoseni dorën e djathtë në anën e djathtë të timonit në vendin ku do të ishte 3.

Ky pozicion i dorës lejon një rrotullim të lehtë dhe efikas të timonit duke ruajtur drejtimin e sigurt.

Kushtojini vëmendje pozicionit të gishtërinjve të mëdhenj kur kapni timonin. Nëse jeni duke vozitur në trotuar të qetë, lidhni gishtat e mëdhenj rreth timonit. Nëse vozitni jashtë rrugës, lëshoni pak gishtat e mëdhenj për t’ju ndihmuar të stabilizoni timonin në rrugë të vështira.

Si duhet të rrotulloni timonin

Mos i hiqni duart nga timoni gjatë vozitjes. Përdorni metodat e mëposhtme për të rrotulluar timonin.

  • Shtytje dhe tërheqje: Kjo metodë mund të jetë e dobishme kur bëni kthesa më të vogla. Për ta përdorur atë, shtyni timonin në drejtimin që dëshironi të rrotulloni me njërën dorë dhe kapeni me dorën tjetër dhe tërhiqeni më tej. Duart tuaja nuk duhet të kryqëzohen.

Shembull: Kur ktheni djathtas, do t’ju duhet të shtyni timonin me dorën tuaj të majtë dhe më pas tërhiqeni me dorën e djathtë në të njëjtin drejtim.

  • Dorë mbi dorë: Kjo metodë ju lejon të rrotulloni timonin brenda një periudhe të shkurtër kohe. Është më mirë kur shoferi pret një kthesë të fortë. Ndërsa mbani duart në pozicionin standard, filloni të rrotulloni timonin në drejtimin që dëshironi të ktheni makinën derisa njëra nga duart tuaja të jetë në anën e kundërt. Në këtë pikë, lëshoni dorën që përfundoi në fund dhe zhvendoseni në pozicionin e orës 12. Vazhdoni të rrotulloni timonin nëse është e nevojshme. Pas kthimit, lironi dorezën. Timoni do të kthehet në pozicionin e tij origjinal.

Shembull: Kur ktheheni djathtas, vendosni duart në “9 dhe 3”. Ndërsa ktheni timonin në të djathtë, prisni derisa dora e majtë të arrijë pozicionin e orës 2 deri në 3. Pas kësaj, lëvizni dorën e djathtë, e cila është në fund tani, në pozicionin e orës 12 dhe vazhdoni të rrotulloni timonin nëse është e nevojshme./abcnews.al