Si Biden mund të rregullojë rrëmujën e “Komisionit 1776” të Trump

schedule11:03 - 23 Janar, 2021

schedule 11:03 - 23 Janar, 2021

Nga Craig Bruce Smith, Politico

Para se të merrte detyrën, Joe Biden u zotua të shpërbëjë Komisionin 1776 të Donald Trump – për të promovuar “arsimin patriotik” dhe për t’iu kundërvënë ” Projektit 1619 ” të New York Times , i cili vuri skllavërinë në qendër të historisë amerikane.

Raporti ishte një histori e shkruar nga disa jo-historianë që kanë injoruar faktet historike. Shoqata  e Historisë Amerikane e quajti raportin “një interpretim të thjeshtë që mbështetet në gënjeshtra, pasaktësi, deklarata të rreme”.

Por një komision i plotë, i udhëhequr nga historianët, jopartiak për themelimin e vendit nuk është kurrë ide e keqe.

Këto lloj iniciativash qeveritare të drejtuara nga historia, kur realizohen siç duhet, kanë qenë në të kaluarën mjete të dobishme për nxitjen e unitetit dhe promovimin e përgjegjësisë qytetare – dy gjëra për të cilat Amerika ka shumë nevojë sot.

Nëse Biden dëshiron të promovojë thirrjen e tij për “unitet” dhe t’i përgjigjet “thirrjes së historisë”, siç tha ai në fjalimin e tij inaugurues, ai nuk mund të ofrojë asnjë themel më të fortë se një projekt i ri, i përmirësuar i udhëhequr nga qeveria për të siguruar një bazë faktike për sa i përket origjinës së Amerikës dhe një diskutim jopartiak i idealeve  të vendit.

Komisioni i vitit 1776 u dobësua në koncept dhe ekzekutim, por premisa themelore e një komisioni qeveritar mbi historinë e themelimit amerikan ka një precedent të gjatë.

Që nga shekulli i 19-të, qeveria federale ka krijuar shumë komisione të tilla, veçanërisht në lidhje me Revolucionin Amerikan dhe epokën e themelimit. Ata kanë zgjeruar fokusin e historisë amerikane, kanë rritur unitetin kombëtar dhe madje kanë promovuar konceptet e lirisë në shkallë ndërkombëtare.

Në 1924, Presidenti Calvin Coolidge nënshkroi Komisionin për Dyvjetorin e  George Washington  dhe kjo çoi në përkujtime publike në të gjithë botën, prezantime të historianëve në kryeqytet dhe botimin e një koleksioni të redaktuar të letrave të Uashingtonit.

Në 1973, Kongresi krijoi Administratën e  200-vjetorit të Revolucionit Amerikan, i cili i dha një shans vendit për t’u ri-angazhuar me historinë e Amerikës.

Siç tha Presidenti Gerald Ford në 1976, “Ne Amerikanët duhet të bëjmë një pauzë dhe të marrim parasysh se çfarë do të thotë vendi ynë për ne – dhe çfarë do të thotë për botën.

” Në vazhdën e dorëheqjes së Watergate dhe Richard Nixon (disa e akuzuan më parë Nixon për politizim), Bicentennial(200 vjetori), e cila përfshinte ngjarje publike dhe akademikë, nxiti unitetin dhe përfshirjen e pothuajse gjithë popullsisë.

Festimet e historisë janë përdorur gjithashtu për të mbjellë përçarjen.

Në 1876, gjatë njëqindvjetorit të Revolucionit Amerikan në dhe përreth Bostonit, pasardhësit patriotë përjashtuan Afro-Amerikanët, Irlandezo-Amerikanët dhe femrat nga pozicionet e larta shoqërore dhe fuqisë politike ndërsa grupet e pakicave i etiketuan si “pasardhës të padenjë”.

Kjo ishte një betejë midis një trashëgimie kundrejt një trashëgimie simbolike të Revolucionit Amerikan.

Kjo çoi në konflikte shoqërore dhe politike. Disa ngjarje të epokës revolucionare, si Beteja e Bunker Hill, u  cilësuan si “një veprim i lavdishëm i patriotëve ”, ndërsa Masakra e Bostonit u kujtua si një“ turmë e ulët dhe e turpshme ”.

Shtetet e Bashkuara aktualisht po humbin kuptimin e fjalës patriot sot. Kur historia përcillet në lajme, është e politizuar. Komisioni i vitit 1776 ishte një shembull, i tillë  me referencat e tij anakronike dhe krahasimet e progresistëve amerikanë me Mussolinin.

Por “Projekti 1619″ i New York Times ishte gjithashtu problematik – megjithëse ishte gazetari, jo një raport qeveritar.

Projekti pretendon se ” idealet themeluese të demokracisë amerikane ishin false kur u shkruajtën “, bazuar në pretendimin fillestar ” se kolonistët shpallën pavarësinë e tyre nga Britania … për të mbrojtur institucionin e skllavërisë ” (megjithëse Times ‘më vonë bëri një “sqarim” dhe ndryshime të tjera).

Historiani i Princeton, Sean Wilentz, një kritik i të dy projekteve, vuri në dukje kohët e fundit një lidhje mes të dyjave se: “[Raporti i Komisionit 1776 është]një pjesë e  atyre polemikave, të paraqitura si histori, që akuzojnë se kombi u themelua si një sllavokraci. Është në thelb një dokument politik, jo histori. ”

Përkundër këtyre kritikave, “Komisioni 1776” dhe “Projekti 1619” kanë elemente të vlefshëm. Askush nuk mund të tregojë  historinë e Amerikës pa përmendur skllavërinë dhe racizmin.

A është Deklarata e Pavarësisë, me të meta? Po, por evolucioni, përmbajtja dhe ndikimi i tij janë ende të rëndësishme.

Historia amerikane ka qenë një luftë e vazhdueshme midis idealit amerikan që të gjithë amerikanët kanë krijuar dhe realitetit të ashpër dhe të shëmtuar se racizmi, nativizmi, frika dhe demonizimi na kanë copëtuar prej kohësh,” tha Biden të mërkurën.

Por vendi mund të përgatitet për një komision të ri historik.

Qëllimi i këtij komisioni të ri, i ngritur ndërsa kombi amerikan fillon përgatitjet për të festuar ditëlindjen e tij të 250-të më 4 korrik 2026, duhet të jetë krijimi i një raporti që paraqet temat kryesore të themelimit me sugjerime shtesë për t’u diskutuar dhe sigurisht me burimet kryesore që ofrojnë perspektiva të ndryshme.

Duhet të jetë i përshtatshëm për një lexues të përgjithshëm dhe  për nxënësit. Duhet të synojë objektivitetin dhe duhet të ndihmojë në krijimin e fakteve bazë.

Ai gjithashtu duhet të kërkojë azhurnimin dhe zgjerimin e gabimeve narrative të vendit dhe korrigjimin e tyre (veçanërisht në tekstet shkollore).Komisioni duhet të përfshijë historianë dhe studiues të mendimeve të ndryshme, mësues të K-12, dhe stafin e muzeut nga vende të tilla si George Washington’s Mount Vernon,   Muzeu i Historisë dhe Kulturës Afro-Amerikane, Muzeu Kombëtar i Indiano- Amerikan dhe Shërbimi i Parkut Kombëtar.

Dhe duhet të përfshijë studentë të perspektivave, racave, gjinive dhe moshave të ndryshme. Është e rëndësishme për arsimtarët të kërkojnë nga studentët, historitë në të vërtetë duan të mësojnë për të ndihmuar në frymëzimin dhe informimin e brezave të ardhshëm.

Një diskutim i nivelit kombëtar nuk do, dhe nuk duhet të ndodhë brenda natës.

Por kjo duhet të ndodhë – për unitetin kombëtar, dhe për të prodhuar qytetarë të informuar që mund të mbrojnë veten nga dezinformimi, pavarësisht nëse ajo buron nga brenda vendit ose nga një kundërshtar i huaj.

Pavarësisht nëse do të ketë një komision të ri ose  jo, politizimi i historisë është po në të njëjtin nivel. Konfliktet partizane për të kuptuar historinë e Revolucionit Amerikan kanë ekzistuar që nga fillimi.

Themeluesit ishin të bashkuar në bindjen se idealet amerikane ishin të rëndësishme dhe të denjë për ligjërim publik. Dhe Amerika duhet të sigurohet që kombi i di faktet siç janë. /abcnews.al