Shteti ku jetojnë vetëm gratë e ”malkuara”, dikur i digjnin në zjarr, sot me të bardha presin vdekjen

schedule10:43 - 7 Maj, 2022

schedule 10:43 - 7 Maj, 2022

Vejushat në Indi janë të privuara nga të gjitha të drejtat sepse hinduët besojnë se karma e keqe e një gruaje vrau burrin e saj. E veja nuk mund të rimartohet, nuk mund të punësohet dhe do t’i hiqet pensioni dhe e drejta e trashëgimisë. Tradita hindu thotë gjithashtu se vejushat nuk lejohen të hanë ushqim të skuqur, ushqim me erëza, të veshin ndonjë ngjyrë tjetër përveç të bardhës ose të flenë në shtrat. Shumica e grave janë të varfra, madje edhe ato që kanë jetuar me familjet ose fëmijët e tyre. Të vejat jo vetëm që u dëbuan nga shtëpitë e tyre, por gjithashtu u privuan nga respekti, u përjashtuan nga shoqëria dhe u trajtuan si të vdekura gjatë jetës së tyre.

“Më është dashur të fle në rrugë sepse familja ime më ka lënë pasi më ka vdekur burri. Unë u martova me të kur isha 11 vjeç dhe ai ishte 40. Vajza ime vdiq nga kequshqyerja, nuk mund t’i jepja ushqim sepse askush nuk donte të ndihmonte. Unë jam e ve dhe pas vdekjes së saj, vendosa të shkoj në Vrindavan “, pranoi një e ve në një intervistë për Al Jazeera.

Pothuajse të gjitha të vejat i kanë shkurtuar flokët dhe shumë prej tyre janë të veshura me sari të bardha si zakonisht. Çdo ditë ato takohen në tempullin e Shri Bhagvan Bhajan, luajnë dhe këndojnë për nder të Krishna Ekziston një organizatë humanitare Maitri në Vrndavanae cila kërkon të kujdeset për të vejat, të përmirësojë kushtet e tyre të jetesës dhe të sigurojë ilaçe dhe ushqime. Megjithatë, kjo është një pikë në oqeanin e nevojave. Organizata është në gjendje të ndihmojë vetëm disa dhe shumica e të vejave kalojnë pjesën tjetër të jetës së tyre duke lypur në rrugë.

Vlerësohet se ka rreth 40 milionë të veja në të gjithë Indinë. Gratë u morën nga prona, u keqtrajtuan, u grabitën dhe u dëbuan nga shtëpitë e tyre. Sipas traditës hindu, gruaja fillimisht i përket babait të saj, pastaj bie nën sundimin e burrit të saj dhe kur burri vdes, ajo bëhet e askujt, e parëndësishme./abcnews.al