Shpella e Ciklopit në Himarë, monument kulture i lënë në harresë

schedule20:00 - 3 Gusht, 2019

schedule 20:00 - 3 Gusht, 2019

Edicioni Veror ka udhëtuar drejt zonës së Himarës për të parë nga afër një monument kulture sikundër është Shpella e Spilesë ose siç njihet nga banorët e zonës si Shpella e Ciklopit.

Në një intervistë për ABC News Profesoreshë Enkelejda Panajota Neranxi ka folur për historikun e kësaj shpelle që është një atraksion i vërtetë turistik.

“Jemi para Shpënës së Spilesë edhe kjo zonë është shpallur monument kulturor nga shteti shqiptar që në vitin 1963. Gërmimet e para në këtë shpellë janë bërë që në vitin 1939 dhe arkeologët e asaj kohë kanë thënë se kjo shpellë është banuar që në Epokën e Neolitit të Ri. Kurdse në vitin 2002 dhe 2003 u bë një gërmim i dytë dhe na thanë se banimi i saj është bërë në Epokën e Mezolitit”, shprehet ajo.

Ndër të tjera ajo tha se kjo shpellë është lënë në harresë pasi nuk është punuar mjaftueshëm për të njohur pasurinë historike që ajo mbart./abcnews.al