Shkrimtarja bën propozimin për deputetët në Kuvend: Fituesi merr shpërblim të madh!

schedule22:07 - 23 Korrik, 2020

schedule 22:07 - 23 Korrik, 2020

Shkrimtarja e njohur, Flutura Açka ka bërë një propozim të pazakontë.

Me anë të një postimi në rrjetet sociale shkrimtarja shkruan se për cilësinë e parlamentit të ardhshëm do të ishte mirë që deputetët të kalonin dhe testin e drejtshkrimit duke propozuar diktimin.

Açka shkruan se ka parë statuse lemerisëse deputetësh, cilësia e shkrimit e të cilëve e fyen gjuhën shqipe.

Shkrimtarja ka sjellë si shembull Holandën, e cila ka test diktimin që shfaqet drejtpërdrejt në televizion dhe marrin pjesë njerëz të të gjitha fushave.

Ajo ka propozuar që në zgjedhjet e ardhshme parlamentare të diktohen deputetët.

Postimi i plotë:

Për cilësinë e parlamentit të ardhshëm

Që Parlamenti ynë të mos jetë më objekt kabareje, përveç të gjitha nismave që do ta pastrojnë nga kriminelët e faqezijtë, do të ishte mirë që deputetët të kalonin një test fare të thjeshtë: atë të drejtshkrimit. Mjafton një diktim i thjeshtë – publik, faqe shqiptarëve – për pak minuta për ta ruajtur parlamentin tonë nga analfabetët. Sepse më ka zënë syri shpesh statuse lemerisëse deputetësh, cilësia e shkrimit të të cilëve e fyen gjuhën shqipe.

Kjo që po them është një gjë shumë serioze, aq serioze sa në Holandë një nga konkurset më të rëndësishëm publikë, është Diktimi, që shfaqet drejtpërdrejt në televizion dhe marrin pjesë njerëz të të gjitha fushave. Ata mblidhen në një sallë dhe u diktohet një tekst. Fituesi merr një shpërblim të madh, sepse është respektuesi më i madh i gjuhës. Dita e Diktimit Kombëtar, është gati festë kombëtare.

Le ta fillojmë edhe ne duke u diktuar parlamentarëve të ardhshëm, kush kalon, le të kalojë, kush ngel, le të ngelë e të turpërohet e të mos hyjë në parlament.

Fjala është e para, e fjala fillon nga gjuha!./abcnews.al