Shkon në 3 numri i vdekjeve nga ilaçi i syve në SHBA, 8 persona raportojnë humbje të shikimit

schedule09:43 - 23 Mars, 2023

schedule 09:43 - 23 Mars, 2023

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA po rekomandojnë që njerëzit të ndalojnë menjëherë përdorimin e produkteve të lotëve artificialë të EzriCare ose Delsam Pharma për shkak të kontaminimit të mundshëm nga një lloj bakteri rezistent ndaj ilaçeve që lidhet me vdekje të shumta dhe humbje të shikimit.

CDC lëshoi ​​një përditësim më 21 mars në lidhje me një shpërthim të një lloji rezistent ndaj ilaçeve të bakterit Pseudomonas aeruginosa që është shoqëruar me infeksione të syve dhe infeksione të tjera.

CDC dhe Administrata Federale e Barnave rekomanduan që njerëzit të ndalonin përdorimin e lotëve artificialë të EzriCare dhe Delsam Pharma pasi identifikuan 68 pacientë në 16 shtete të cilët ishin të infektuar me llojin e rrallë të baktereve dhe raportuan se përdornin lot artificial.

Tre persona kanë vdekur, tetë kanë raportuar humbje të shikimit dhe ka pasur katër raporte për heqjen kirurgjikale të kokërdhokut të syrit, tha CDC.

Tridhjetë e shtatë nga pacientët kanë qenë të lidhur me katër grupime të objekteve të kujdesit shëndetësor, dhe lotët artificialë EzriCare ishin i vetmi produkt i zakonshëm i lotëve artificialë të identifikuar nëpër ato grupe, tha CDC.

68 pacientët raportuan se përdornin më shumë se 10 marka të ndryshme lotësh artificialë, me lotët artificialë EzriCare që ishte marka më e raportuar, tha CDC. Mostrat u mblodhën nga maji 2022 deri në shkurt 2023.

Pacientëve që këshillohen të përdorin lotët artificialë të EzriCare ose Delsam Pharma nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor, u kërkohet të gjejnë opsione alternative të trajtimit.

Kushdo që ka përdorur njërën nga dy produktet dhe ka simptoma të një infeksioni të syrit, nxitet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Nuk ka asnjë rekomandim nga CDC për pacientët që kanë përdorur produktet, por nuk po përjetojnë asnjë simptomë infeksioni.

Simptomat e infeksionit të syrit mund të përfshijnë dhimbje ose sy të kuq; rrjedhje e verdhë, jeshile nga syri; rritja e ndjeshmërisë ndaj dritës; shikimi i paqartë dhe ndjenja se diçka është në syrin tuaj.

CDC paralajmëroi në shkurt se ilaçi EzriCare ishin lidhur me 55 raste të infeksionit bakterial në 12 shtete.

Global Pharma Healthcare, prodhuesi me bazë në Indi i EzriCare Artificial Tears, njoftoi tërheqjen vullnetare më 2 shkurt.

Pikat shpërndahen nga EzriCare dhe Delsam Pharma. EzriCare tha në një deklaratë më 1 shkurt se “nuk kishte asnjë rol në formulimin, sistemin e dorëzimit të paketimit ose prodhimin aktual të këtij produkti”.

/abcnews.al