Shkencëtari nga Kalifornia beson se ka gjetur një kurë ndaj COVID-19

schedule13:20 - 1 Prill, 2020

schedule 13:20 - 1 Prill, 2020

Një shkencëtar nga Kalifornia beson se ai ka gjetur një kurë antitrupash për koronavirusin e ri.

Ekipi i tij përdori pesë antitrupa që neutralizuan Sars në 2002, dhe i adaptoi ata për të sulmuar Covid-19, sëmundja e shkaktuar nga virusi.

Koronavirusi i ri, tendosja e të cilit njihet si SARS-CoV-2, janë nën një familje të koronavirusëve. Ato mund të shkaktojnë simptoma që pasojnë nga problemet e rënda të frymëmarrjes e deri te infeksionet e buta të frymëmarrjes siç është ftohja e zakonshme.

Dr Glanville tha që antitrupat lidhen me proteinat S, të cilat virusi përdor për të hyrë në qelizat në trup. Dr Glanville e quan ilaçin e tij “afatshkurtër”, por ndryshe nga një vaksinë e vërtetë, antitrupat mbrojnë dikë vetëm për tetë deri në 10 javë.

Ai tha se po përpiqet të shpejtojë prodhimin e vaksinës, i cili zakonisht zgjat diku nga nëntë deri në 12 muaj.

Dr Glanville tha që ai dhe kolegët e tij janë në kontakt me qeverinë amerikane në lidhje me zhvillimin e mundshëm të një studimi mbi dobinë e trajtimit.

Nëse një studim do të përfundojë deri në fund të verës që tregon efikasitetin dhe sigurinë, vaksina mund të përdoret gjerësisht.

‘Kjo është përdorur në krizën e Ebolës. Dhe është përdorur në raste të tjera, nëse nuk ka ilaç tjetër të mirë, duhet ta fillojmë ta përdorim në botë përpara se të kalojë të gjithë procesin e miratimit, ‘tha Dr Glanville./abcnews.al