Shkencëtarët: Të dhënat nga Izraeli sugjerojnë se vaksina e Pfizer mundëson imunitetin e tufës

schedule09:01 - 22 Shkurt, 2021

schedule 09:01 - 22 Shkurt, 2021

Vaksina Pfizer Inc. dhe BioNTech  ka dhënë rezultate shpresëdhënëse në luftën kundër Covid, duke mundësuar të dhëna të rëndësishme rreth imunitetit të tufës.

Sipas shkencëtarëve izraelitë vaksina ka rezultuar efektive në parandalimin e Covid. Vaksina, e cila  filloi shpërndarjen e saj në 20 dhjetor, ishte 89.4% efektive në parandalimin e rasteve.

Rezultatet, të raportuara gjithashtu në Der Spiegel, janë të fundit në një seri të dhënash pozitive që konfirmohen nga Izraeli. Pothuajse gjysma e popullsisë të Izraelit ka marrë të paktën dozën e parë.

Autoritetet izraelite deklaruan se Pfizer-BioNTech ishte 99% efektive në parandalimin e vdekjeve nga virusi.

“Këto janë të dhënat që duhet të shohim për të vlerësuar potencialin për arritjen e imunitetit të tufës në lidhje me  vaksinat,” tha Raina MacIntyre.

Pfizer dhe BioNTech thanë se po punojnë për një analizë më të gjerë nga Izraeli, e cila do të përfundojë së shpejti.

Studimi nuk ishte krijuar për të matur reduktimin në transmetimin e SARS-CoV-2 sepse u përdorën të dhëna kombëtare të testimit pa llogaritur ndryshimet në normat e testimit midis njerëzve të vaksinuar dhe të pavaksinuar, tha Zoe McLaren, një profesore e asociuar në shkollën e publikut politika në Universitetin e Maryland County Baltimore./abcnews.al