SHBA: Të nisin pa vonesa negociatat e pranimit në BE të Shqipërisë e Maqedonisë së Veriut

schedule13:30 - 20 Tetor, 2021

schedule 13:30 - 20 Tetor, 2021

Rreth një javë më parë përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetari Josep Borrell  në takimin me Sekretarin e Shtetit të SHBA Antony Blinken në Uashington,  diskutuan më tej mundësitë për vazhdimin e partneritetit BE – SHBA në Ballkanin Perëndimor në mbështetje të përparimit të rajonit në rrugën e tij evropiane.

Pas takimit të fundit midis Sekretarit Antony Blinken dhe Përfaqësuesit të Lartë Josep Borrell, Shtetet e Bashkuara dhe BE ranë dakord të forcojnë më tej angazhimin e tyre të përbashkët në Ballkanin Perëndimor në mbështetje të përparimit të rajonit në rrugën e tij evropiane.

SHBA thekson se  negociatat e pranimit në BE, me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut duhet të fillojnë pa vonesë.

“Ne nënvizojmë mbështetjen tonë të plotë për procesin e zgjerimit të BE -së. Pranimi në BE, një përparësi e deklaruar për të gjithë Ballkanin Perëndimor, ndihmon në konsolidimin e institucioneve demokratike, në mbrojtjen e të drejtave themelore dhe në avancimin e sundimit të ligjit. Ky rajon i përket Bashkimit Evropian. Integrimi më i ngushtë do të rrisë stabilitetin dhe do të kontribuojë në prosperitetin e njerëzve të rajonit. Në këtë kontekst, ne theksojmë se  negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut duhet të fillojnë pa vonesë.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian janë të bashkuar në mbështetjen e tyre të fortë për integritetin territorial të Bosnjës dhe Hercegovinës, si dhe në punën e tyre të përbashkët për të promovuar reformën zgjedhore dhe kushtetuese dhe për të ruajtur funksionalitetin e institucioneve të saj shtetërore. Ne kemi shqetësime serioze për retorikën gjithnjë e më përçarëse në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve të respektojnë dhe mbrojnë institucionet shtetërore, të rifillojnë dialogun konstruktiv dhe të ndërmarrin hapa për të çuar përpara përparimin në rrugën e integrimit në BE – përfshirë reformat përkatëse. BE -ja dhe Shtetet e Bashkuara janë gati të lehtësojnë këto hapa.

Ne theksojmë rëndësinë e dialogut të lehtësuar nga BE-ja, i cili është mekanizmi kryesor për të adresuar  në  normalizimin plotë të marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës. Pas tensioneve të javëve të fundit në veri të Kosovës,  ne inkurajojmë të  dyja palët  që të  angazhohen në de-përshkallëzim të vazhdueshëm dhe të qëndrueshëm dhe të shmangin veprimet që kërcënojnë stabilitetin. Ne mirëpresim dhe mbështesim angazhimin e Kosovës për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar,  dhe ritheksojmë se dhuna kundër civilëve,  gazetarëve , policisë ose autoriteteve të tjera është e papranueshme.

Ne i bëjmë thirrje të gjitha forcave politike në Mal të Zi që të punojnë së bashku për të ruajtur  një  orientim strategjik  që pasqyron dëshirën e  popullit të Malit të Zi për të  arritur reformat e nevojshme për t’i bërë  realitet shpresat e tyre  për një të ardhme në  BE  .” thuhet në deklaratë.  /abcnews.al/