Sejko: Norma e papunësisë ka rënë, ka rritje të eksporteve

schedule17:29 - 2 Maj, 2018

schedule 17:29 - 2 Maj, 2018

Norma e papunësisë në Shqipëri ka rënë, ndërsa bizneset kanë përmirësuar bilancet e tyre financiare. E ka deklaruar guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko, bazuar në raportin tre mujor të politikes monetare.

“Informacioni i marrë në analizë në raport sugjeron që ekonomia shqiptare vijon të ruajë një trend pozitiv zhvillimi. Aktiviteti ekoniomik vazhdon të zgjerohet, inflacioni në rritje, ndërsa kushtet monetare financiare të përshtatshme në përputhje me objektivin tonë të inflacionit në horizontin afatmesën.

Inflacioni shënoi 1.9% në tremujorin e parë  duke regjistuar një rritje të lehtë, nga vlera e tremujorit paraardhës. Rritja e inflacionit pasqyroi rritjen e qirave, ndërkohë çmimet  e ushqimeve vijuan të mbetet të luhatshme dhe artikutj e shportës të qëndrueshëm. Zgjerimi i aktivitetit ekonomik i mbështetur nga rritje e shpenzimeve konsumatore dhe investimeve private. Stimuli fiskal është reduktuar.

Deficiti i shkëmbimeve me jashtë është zgjeruar. Përmirësim i sektorit privat, rritje e kërkesës së huaj dhe kushtet efavorshme të financimit në vend.

Zgjerimi i aktivitetit ekonomik ka sjellë shfrytëzim të kapaciteteve prodhuese, është pasqyruar në rritjen e puënsimin, rënien e papunësisë dhe përmirësimin e bilanceve financiare të bizneseve shqiptare.

Banka e Shqipërisë pret stabilizim të inflacionit. Këshilli mbikëqyrësi vendlosi të mbajë të pandryshuar normën bazë e interesit”. /abcnews.al