Sa ujë duhet të pinë fëmijët çdo ditë

schedule18:48 - 16 Prill, 2021

schedule 18:48 - 16 Prill, 2021

Uji është një përbërës jetik për trupin, e cila është e përfshirë në funksionet e pothuajse të gjitha fiziologjike dhe është thelbësor për rregullimin e temperaturës trupore.

Prandaj është e rëndësishme të kujdesemi për hidratimin e duhur dhe adekuat dhe rimbushjen e humbjeve çdo ditë , në mënyrë që të ruajmë funksionimin dhe performancën e duhur të trupit dhe për të shmangur simptomat e pakëndshme të dehidrimit.

Për të rriturit, marrja e 2-2,5 litra lëngje konsiderohet e mjaftueshme për të përmbushur nevojat ditore. Por si formësohen nevojat e fëmijëve?

Në përgjithësi, nevojat për lëngje të fëmijëve ndryshojnë në varësi të kushteve të mjedisit (temperatura, lagështia), madhësia e trupit, nivelet e aktivitetit fizik dhe përbërja e përgjithshme e dietës së tyre, pasi burimet e ujit nuk përfshijnë vetëm ujë të pijshëm dhe pije të ndryshme, por edhe ushqime të tilla si frutat, perimet dhe produktet e qumështit.

Vlerësohet se marrja totale ditore e ujit vjen nga 20-30% nga ushqimet e ngurta dhe 70-80% nga pijet e ndryshme.

Në mënyrë indikative, marrja ditore e propozuar e lëngjeve, në varësi të moshës, është si më poshtë:

1-3 vjet: 5 gota

4-8 vjeç: 6-7 gota

9-13 vjeç: 8-10 gota

14-18 vjeç: 10-12 gota

Lëngjet përfshijnë – përveç ujit – pijet e ndryshme që fëmija konsumon, të tilla si qumështi dhe lëngjet, megjithëse theks i veçantë duhet t’i kushtohet konsumit të ujit për të përmbushur shumicën e nevojave ditore.

Prandaj, sigurohuni që ta kujtoni fëmijën tuaj të pi ujë shpesh gjatë ditës, madje edhe para se të jetë i etur. Mos harroni se kur shfaqet ndjenja e etjes, ne tashmë kemi humbur rreth 2% të peshës sonë në ujë, ndërsa edhe një humbje prej 1% mund të shkaktojë pamundësi të përqendrimit dhe performancës.

Së fundmi, një tregues i thjeshtë për të vlerësuar nëse fëmija juaj është i hidratuar në mënyrë adekuate është ngjyra e urinës, pasi sa më e errët urina, aq më e madhe është shansi për hidratim të pamjaftueshëm./abcnews.al