Rusia përjashtohet nga “Eurovision 2022”

schedule17:24 - 25 Shkurt, 2022

schedule 17:24 - 25 Shkurt, 2022

Rusia nuk do të performojë në “Eurovision Song Contest 2022”, ka njoftuar Unioni Evropian i Transmetuesve. Lajmin e bënë me dije organizatorët e festivalit vjetor përmes një deklarate zyrtare. Vendimi i tyre vjen pasi shumë vende kërkuan që Rusia të hiqej nga festivali që pritet të mbahet në Maj.

Bordi Ekzekutiv i EBU-së e mori vendimin pas një rekomandimi më herët gjatë ditës së sotme nga organi drejtues i Eurovision Song Contest, Grupi Referues, bazuar në rregullat e ngjarjes dhe vlerat e EBU. Përpara se të merrte këtë vendim, EBU mori kohë për t’u konsultuar gjerësisht me anëtarët e saj.

“Rekomandimi i Grupit të Referencës u mbështet gjithashtu nga Komiteti i Televizionit të EBU. Vendimi pasqyron shqetësimin se, në dritën e krizës së paprecedentë në Ukrainë, përfshirja e një pjesëmarrjeje ruse në konkursin e këtij viti do ta çonte konkurrencën në diskreditim.”, thuhet në deklaratë.

“Ne mbetemi të përkushtuar ndaj mbrojtjes së vlerave të një konkursi kulturor që promovon shkëmbimin dhe mirëkuptimin ndërkombëtar, bashkon audiencën, feston diversitetin përmes muzikës dhe bashkon Evropën në një skenë.”, shtoi Unioni Evropian i Transmetuesve, i cili organizon konkursin.