Refuzimi për t’u vaksinuar është një nga kërcënimet e shëndetit

schedule14:48 - 15 Janar, 2019

schedule 14:48 - 15 Janar, 2019

Organizata Botërore e Shëndetësisë në apelin e saj këmbëngul se refuzimi për t’u vaksinuar përbën një kërcënim serioz për shëndetin global në vitin 2019. Sipas OBSH-së, hezitimi për tu vaksinuar shkatërron progresin e bërë ndaj sëmundjeve të parandalueshme.

Mes kërcënimeve për shëndetin global në vitin 2019, është dhe refuzimi për t’u vaksinuar. Organizata Botërore e Shëndetësisë publikoi një listë për kërcënimet ndaj shëndetit global në vitin 2019, ku renditen dhe ndryshimet klimaterike dhe rezistenca ndaj antibiotikëve. Sipas OBSH-së hezitimi për t’u vaksinuar mund të shkatërrojë progresin e arritur ndaj sëmundjeve të parandalueshme.

Vaksinat janë një nga mënyrat më efikase, duke parandaluar deri në 3 milionë vdekje në vit dhe do të shmnagnin dhe një million e gjysmë të tjera nëse do të kishte më shumë furnizim me to.

Përveç refuzimit për t’u vaksinuar, sipas OBSH-së mes kërcënimeve prioritare të këtij viti ëshët dhe rezistenca ndaj antibiotikëve, por dhe sëmundje të patransmetueshme, një pandemi globale gripi, kriza humanitare për shkak të luftërave dhe katastrofave natyrore, që përfshijnë rreth 1.6 miliardë persona./abcnews.al