Raporti i OKB: Gratë fitojnë 23% më pak se burrat

schedule16:04 - 20 Janar, 2018

schedule 16:04 - 20 Janar, 2018

Sipas raportit më të fundit të organizatës së kombeve të Bashkuara gratë paguhen 23 % më pak se burrat. Kjo sipas organizatës mund të cilësohet dhe si vjedhja më e madhe në historinë e njerëzimit

Në botë gratë fitojnë mesatarisht 23% më pak se burrat. Shifrat konfirmohen nga kombet e bashkuara sipas të cilave kjo është dhe vjedhja më e madhe në historinë e njerëzimit.

Sipas të dhënave të mbledhura nga organizata nuk ka dallime nga zona në zonë, nga mosha apokualifikimi. Në raport shkruhet se nuk ekziston asnjë vend dhe asnjë sector në të cilin gartë të ken të njëjtën pagë si burrat. SIpas Eurostat, barazia e pagave respektohet më shumë në Itali. Por statistika europiane është llogaritur në pagesën me orë pune.

Ky dallim pagash sipas OKB-së nuk ka të bëjë vetëm me një apo dy aktorë por me një numër të madh arsyesh që përfshijën dhe nënvlerësimin e punës së grave, mos llogaritjen e punëe të shtëpisë, pjesëmarrjen shumë të vogël në tregun e punës, nivelin e kualifikimit dhe diskriminimin. Pra gratë në përgjithësi paguhen më pak në krahasim eme kolegët e tyre të gjinisë mashkullore dhe kur bëjnë të njëjtën punë.

Dallimet në pagë janë dhe më të mëdha mes grave dhe burrave sidomos kur llogaritet mosha apo kur këto gra bëhen nëna.

Pavarësisht se kohët e fundit gratë janë më shumë të pranishmenë tregun e punës, numri I grave që punojnë është shumë më i ulët se ai I burrave.

Sipas të dhënave të organizatës ndërkombëtare të punës në vitin 2015, 76.1 e burrave në moshë pune, janë pjesë e popullsisë active ndërsa përqindja është 49,6 në rastin e grave. Me këtë ritëm sipas OKB-së do të duhen më shumë se 70 vjet për ti dhënë fund dallimeve në pagë mes grave dhe burrave./abcnews.al