Pse gjithnjë e më shumë të rinjtë nuk ndihen të lumtur

schedule15:53 - 1 Mars, 2021

schedule 15:53 - 1 Mars, 2021

Gjithnjë e më shumë të rinj dhe adoleshentë ndihen të palumtur, të dëshpëruar dhe plotësisht të trishtuar. Kjo është tendenca alarmante që kanë treguar sondazhet me të rinjtë, vitet e fundit. Sipas të dhënave, ka pasur një rritje drastike të çrregullimeve të humorit dhe shqetësim psikologjik te adoleshentët dhe të rriturit.

Pse kaq shumë të rinj nuk ndihen të lumtur në ditët e sotme

Psikologia në detyrë për problemet e të rriturve të rinj dhe problemet e adoleshentëve, JM Twenge, nga Departamenti i Psikologjisë në Universitetin Shtetëror të San Diegos, së bashku me kolegët e saj, studiuan dhe analizuan me kujdes të dhënat nga Sondazhi Kombëtar mbi Përdorimin e Drogës dhe Shëndetin.

Ka pasur një rritje prej 52% të çrregullimeve të humorit, ku mbizotërojnë mendimet depresive. Dhe si pasojë, orientimi i tyre është drejt vetëvrasjeve.  Të rriturit mbi 26 vjeç nuk kanë lidhje me ato shifra, informon abcnews.al.

Kush është fajtor?

JM Twenge dhe kolegët e saj pohojnë se ekzistojnë 2 faktorë modernë që duhen fajësuar për këtë:

  1. Rritja e komunikimit elektronik
  2. Rënia e kohëzgjatjes së gjumit

Mediat sociale dhe atributet e tjera të botës digjitale ushtrojnë presion shumë më të madhe sesa mendojmë. Sasia e komunikimit real duket se tashmë ka arritur minimumin e saj, fëmijët e kalojnë gjithë kohën e tyre të lirë duke biseduar me miqtë në internet ose duke parë video në YouTube, përmbajtja e së cilës mund të jetë gjithashtu arsyeja e çrregullimeve të humorit dhe ndjenjës së lumturisë.

Meqenëse koha e kaluar në internet fluturon shumë shpejt, bëhet më e vështirë të heqësh mënjanë pajisjet dhe të flesh në kohë. Si rezultat, adoleshentët filluan të shkurtonin regjimin e tyre të gjumit për të mos humbur diçka të rëndësishme në internet. Sidoqoftë, është një fakt i njohur që gjumi i mirë ndihmon trupin të rikarikohet, i jep atij fuqinë për të kryer më mirë detyrat intelektuale, si dhe të ndihet më mirë në përgjithësi, informon abcnews.al.

Si mund të dalim nga kjo situatë?

Për prindërit është një detyrë e vështirë të largojnë fëmijët e tyre nga interneti. Por, përdorimi i një SmartWatch mund të jetë një mundësi e mirë. Gjithmonë mund të shihni se ku ndodhen fëmijët dhe të jeni i sigurt se çfarë po shohin në internet. Monitorimi i aktiviteteve në internet të fëmijëve tanë dhe koha e kaluar në internet, mund të ndihmojë në mbajtjen në rregull të shëndetit mendor të prindërve, si dhe fëmijëve.

Për fat të mirë, shumica e telefonave smart kanë opsione të veçanta që u lejojnë prindërve të kufizojnë kohën e fëmijëve në ekran, të monitorojnë përmbajtjen që fëmijët e tyre shikojnë dhe të kontrollojnë hyrjen e përgjithshme në aktivitetet në internet. Gjithashtu, ka një mori aplikacionesh që mund të ndihmojnë prindërit edhe me këtë.

Për më tepër, prindërit duhet të jenë gjithmonë në gjendje të gjejnë kohë të pyesin për jetën e fëmijëve të tyre, të jenë mbështetës, mirëkuptues dhe të ndjeshëm kur është e nevojshme. A mund të ndodhë që fëmijët të përpiqen të përmbushin mungesën e vëmendjes nga prindërit e tyre duke qëndruar në internet gjatë gjithë kohës? Edhe kjo është e mundur. Prandaj, së pari kufizoni kohën tuaj në internet, në mënyrë që të rritni një fëmijë të shëndetshëm./e.b-abcnews.al