Pse është e dëmshme t’i detyroni fëmijët të përqafojnë dhe të puthin të rriturit!

schedule19:27 - 20 Janar, 2021

schedule 19:27 - 20 Janar, 2021

Vetëm 1 në 3 njerëz janë të vetëdijshëm se çfarë do të thotë termi “pëlqim”, sipas një studimi. Dhe është koha që ne të fillojmë t’i mësojmë fëmijët tanë në lidhje me të që nga mosha e hershme. Shumë prindër e kanë zakon të detyrojnë fëmijët e tyre të puthin ose përqafojnë një të afërm dhe edhe pse mund të duket si një gjest i pafajshëm, në të vërtetë nuk është kështu. Bërja e kësaj ka efekte të mëdha psikologjike tek fëmija juaj.

  1. Ata fillojnë të mendojnë se është në rregull që të rriturit t’i prekin.

Fëmijët jo vetëm që mësojnë nga prindërit e tyre, por edhe nga të afërmit e tyre. Kur i lini të afërmit që ata mezi i njohin t’i përqafojnë dhe u japin një puthje në faqe sa herë që takohen, ata fillojnë të normalizojnë aktin. Kjo është arsyeja pse është me shumë rëndësi t’i mësoni fëmijës tuaj ndryshimin midis prekjes “së mirë” dhe “së keqe”.

  1. Kjo i bën ata të besojnë se ju nuk interesoheni për komoditetin e tyre.

Tregoni afeksionin tuaj të largët familjar në takime ose raste të veçanta është shumë e zakonshme, por mbani në mend se fëmija juaj nuk është mësuar ende me të. Përveç kësaj, nëse fëmija juaj po refuzon të përqafojë tezen ose xhaxhain e tyre dhe ju akoma i detyroni ata, ata do të fillojnë të mendojnë se ju vlerësoni komoditetin e të huajve mbi komoditetin e tyre.

  1. I mëson ata që të afërmit nuk mund të jenë abuzues.

Sipas një raporti, në pothuajse 70% të rasteve, fëmijët abuzohen nga anëtarët e familjes së tyre. Duke i detyruar ata të japin dhe të marrin përqafime dhe puthje nga njerëz që mezi i njohin, ju po e bëni fëmijën tuaj të besojë se nuk ka asgjë të keqe me dashurinë e detyruar dhe se të afërmit nuk mund të jenë kurrë abuzues.

  1. I ngatërron ata t’i besojnë një të huaji ose të mos i besojnë dikujt.

Një moment u thoni fëmijëve tuaj që të shmangin bisedat me të huajt dhe mos merrni kurrë asgjë prej tyre dhe tjetri, ju kërkoni që të puthin dikë që nuk e njohin. Sigurisht, të afërmit janë familjarë dhe jo me të vërtetë të huaj, por fëmijët nuk dinë më mirë. Këto veprime e ngatërrojnë fëmijën dhe i lënë të pyesin nëse duhet t’i besojnë dikujt apo jo.

  1. Mund të ketë një arsye pse ata po i rezistojnë shfaqjes së dashurisë.

Thuhet se fëmijët kanë një sens më të mirë të diferencimit të së keqes nga e mira. Nëse fëmija juaj refuzon të shkojë në krahët e dikujt tjetër dhe fillon të qajë sa herë që e mbajnë, mund të ketë një arsye për këtë. Për të vegjëlit dhe fëmijët, arsyeja mund të jetë gjithashtu diçka që i afërmi u tha ose u bëri atyre. Në vend që t’i detyroni fëmijët tuaj, prisni derisa të largohen mysafirët dhe më pas pyetini me qetësi pse nuk donin të përqafonin të afërmin e tyre./e.b-abcnews.al