Pse bëjmë selfie dhe çfarë thonë ato për psikologjinë tonë?

schedule21:18 - 24 Qershor, 2022

schedule 21:18 - 24 Qershor, 2022

A është narcisiste të bësh selfie? Përgjigja për këtë pyetje është komplekse dhe jo aq e qartë sa mund të mendoni.

Selfie dhe narcisizëm 

Ekziston një hulumtim që ka gjetur një lidhje të rëndësishme, por relativisht të vogël midis marrjes së selfieve dhe narcizmit. Hulumtimet e tjera nuk kanë gjetur një marrëdhënie kuptimplotë. Në të njëjtën kohë, hulumtimet përkatëse tregojnë një marrëdhënie më të fortë për burrat sesa gratë. Kjo mospërputhje në rezultatet e hulumtimit mund të jetë për shkak të faktit se jo të gjitha selfiet janë të barabarta.

Studimet kanë treguar se narcisistët bëjnë më shumë selfie solo, por më pak selfie të njerëzve të tjerë. Ndërsa studiuesit janë fokusuar shumë në atë se si shpeshtësia e bërjes së selfie-ve lidhet me personalitetin, pak studime kanë parë në të vërtetë pse njerëzit bëjnë selfie. Një studim i tillë, megjithatë, i botuar në revistën Media Psychology, shqyrton këto çështje.

Narcizmi përkufizohet si një perceptim madhështor i vetvetes me dëshirën për t’u admiruar dhe mungesë ndjeshmërie për të tjerët. Pyetësorët e personalitetit që masin narcisizmin mund ta ndajnë tiparin në elementë të shumtë:

Udhëheqja/Autoriteti: Kur dikush ndihet i rëndësishëm dhe duhet të jetë përgjegjës për njerëzit e tjerë

Arsyetimi: Kur dikush mendon se meriton privilegje të veçanta dhe është i gatshëm të përfitojë nga të tjerët

Ekrani madhështor: Kur dikush dëshiron të jetë në qendër të vëmendjes dhe dëshiron të jetë vazhdimisht i ekspozuar.

Në studim, 276 studentë plotësuan një anketë të përbërë nga një pyetësor që mat narcisizmin. Më pas ata llogaritën se sa selfie kanë bërë në një javë, si vetë ashtu edhe me njerëzit e tjerë. Të anketuarit iu përgjigjën gjithashtu një pyetjeje të hapur, në të cilën ata renditën se çfarë i motivon ata të bëjnë selfie.

Rezultatet treguan se një aspekt i veçantë i narcisizmit, shfaqja madhështore ishte tipari i vetëm i personalitetit i lidhur me vetëbesimin, dhe në veçanti me selfiet solo. Karakteri i ekspozitës nuk lidhej me marrjen e selfie-ve në të cilat ishin përfshirë njerëz të tjerë. Megjithatë, megjithëse ky korrelacion ishte statistikisht i rëndësishëm, ai nuk ishte aq i madh . Kështu, ekrani madhështor është vetëm një faktor i vogël që i bën njerëzit më të prirur për të bërë selfie solo.

Çfarë na bën të bëjmë selfie?

Studiuesit koduan përgjigje të hapura për vetë-motivimin në kategori të ndryshme. Ata llogaritën përqindjen e të anketuarve që renditnin çdo lloj motivimi:

Përdorimi narcisist: Për shembull: “Unë mendoj se jam tërheqëse dhe nuk e kam problem ta ndaj”, 29.5%

Ndarja dhe lidhja: Për shembull: “Dua të ndaj përvojat e mia me miqtë e mi” , 23.3%

Përdorimi funksional: Për shembull: “Është pjesë e punës sime”, 22.80%

Rritja e vetëvlerësimit: Për shembull: “Kështu mund të ndihem më mirë me veten”, 15,54 ″

Kujtesa: Për shembull, “Kështu i ruaj kujtimet” , 5.7%

Pajtueshmëria: Për shembull: “Kjo është ajo që bëjnë të rinjtë, kështu që është thjesht një trend që unë ndjek”, 3.1%/abcnews.al